Koliko jezikov govoriš?

Prvi Berlitz center je leta 1878 v mestu Providence v Ameriki ustanovil Maximilian Berlitz. Vendar pa se uspeh metode Berlitz pripisuje Francozu Nicholasu Jolyu, ki je brez kakršnegakoli predhodnega znanja angleškega jezika nadomestil bolnega gospoda Berlitza in odpredaval prvo uro za začetnike – in to v francoskem jeziku.
Sreda
19.11.2014
Šola tujih jezikov Berlitz ima štiri centre v Srbiji, pet v Sloveniji in enega na Hrvaškem. Prejemnik master franšize za Srbijo pravi, da potencial za širjenje mreže obstaja.
 

Franšiza svetovno znane šole tujih jezikov Berlitz je v Srbijo prispela leta 2004. V teh desetih letih obstoja  so bili odprti štirje centri, ki pa se vsi nahajajo v Beogradu. Prejemnik master franšize je podjetje La Lubenica, njegova direktorica Michela Bernacca pa meni, da potencial za širjenje mreže obstaja tudi izven glavnega mesta Srbije. - Komuniciranje v tujem jeziku je vsakdanja potreba, poznavanje angleškega jezika pa je danes neizogibno v mnogih sferah življenja. Angleščina je pravzaprav najbolj razširjen in najbolj pogosto uporabljan jezik tako v zasebnem, kot v poslovnem življenju -  pravi Bernacca.

Poudarja, da angleščino kot materin jezik, govori več kot 330 milijonov ljudi,poleg tega pa ga na vseh kontinentih uporablja še milijarda in pol ljudi. - V zadnjih letih pa se je pri nas oblikovalo vse večje povpraševanje po nemškem jeziku. Razlog za to so boljše poslovne priložnosti, predvsem v tujini, pa tudi pri nas, tako da poznavanje in uporaba nemškega jezika povečuje profesionalno konkurenčnost brezposelnih in tistih, ki iščejo drugo zaposlitev ali boljši položaj. Konec koncev je splošno znano, da ima tisti, ki zna več tujih jezikov, tudi več možnosti tako v poslovnem kot v privatnem življenju - pojasnjuje Bernacca.

Opozarja, da ljudje prepoznavajo kakovost metode Belitz, kar potrjuje tudi število njihovih udeležencev, ki se iz leta v leto povečuje. Po eni strani je to lahko dobro izhodišče za ustanavljanje novih šol tujih jezikov.

Kot pravi, je Berlitz v Srbiji začel s štirimi inštruktorji in dvema zaposlenima v administraciji. Danes imajo petdeset redno zaposlenih licenciranih predavateljev in njihove tečaje v enem letu obiskuje več kot 2000 udeležencev. Radi se pohvalijo, da so se tujih jezikov po Berlitz metodi učile mnoge slavne osebe, med drugimi Edit Piaf, nekdanji predsednik Francije Francois Mitterrand, igralca Gerard Depardieu in Antonio Banderas, kot tudi igralki Meryl Streep ter Ingrid van Bergen.

- Tečaje v Berlitzu ljudje ocenjujejo kot najučinkovitejše zaradi edinstvene metode učenja in sistematičnega pristopa k pouku, ki garantira uspeh vsakem posameznem tečajniku. Znanje jezika, ki ga predavatelji predavajo, je na nivoju maternega jezika, vsak mesec pa se dodatno izobražujejo, da lahko obdržijo svojo mednarodno licenco. Tečajnikom je omogočeno, da ves čas aktivno sodelujejo, predavatelji pa se trudijo spodbuditi razmišljanje v jeziku, ki se ga učijo -  pravi Bernacca.

Prvi Berlitz center je leta 1878 v mestu Providence v Ameriki ustanovil Maximilian Berlitz. Vendar pa se uspeh metode Berlitz pripisuje Francozu Nicholasu Jolyu, ki je brez kakršnegakoli predhodnega znanja angleškega jezika nadomestil bolnega gospoda Berlitza in odpredaval prvo uro za začetnike – in to v francoskem jeziku. Po samo enem tednu so Jolyevi učenci zabeležili velik napredek v znanju francoskega jezika. Na ta način se je začel prvi uspešen princip poučevanja tujega jezika brez prevajanja v materni jezik. Ta princip se v modernizirani in izpopolnjeni obliki v Berlitz centrih po vsem svetu uporablja še danes, dostopen pa je zahvaljujoč temu, da se podjetje širi skozi franšizo. Franšizo je podjetje začelo razvijati leta 1996, med državami v katerih imajo franšize pa najdemo tudi Slovenijo, sosednjo Hrvaško, ZDA, Japonsko, Grčijo, Turčijo, Veliko Britanijo, Egipt, Alžirijo,…

V Sloveniji posluje pet Berlitz centrov, na Hrvaškem pa trenutno le eden.


Zanimivosti na forumu