Hitro branje in pametno poslovanje

Šola hitrega branja in modrega učenja / Učenje, ki doseže maksimalne rezultate – z najmanj vloženega časa in truda.
Četrtek
24.08.2023
»Šola hitrega branja in modrega učenja« vstopi na slovenski trg. Master franšizorji Helena in Hrvoje Tkalčić razkrivata pogoje za prevzem franšize.
 

Zakaj ste začeli razmišljati o slovenskem trgu? Se pravi, kdaj ste ugotovili, da imate poleg Hrvaške zmogljivosti za razvoj poslovanja še na enem trgu?

Na Hrvaškem smo dosegli res ogromen uspeh - master franšizo smo prevzeli v začetku leta 2019, do danes pa uspešno poslujemo na skoraj 30 lokacijah na Hrvaškem, kar predstavlja 50% celotnega poslovanja Šole hitrega branja in modrega učenja v celotni regiji. Zaradi povečanja obsega poslovanja so nekateri franšizorji na Hrvaškem odprli dodatne šole, mi kot master franšizorji pa smo v procesu odprtja tretje lastne šole na Hrvaškem, v Dugavah v Zagrebu in smo v stalnih pogajanjih s potencialnimi partnerji za nove lokacije. Naša mreža na Hrvaškem nenehno raste, vsi naši dosežki, rezultati in priznanja pa pozitivno vplivajo ne samo na nove franšizojemalce, ampak tudi na naše obstoječe franšizojemalce. Navedeno dodatno krepi naše potencialne učence pri odločitvi za vpis v enega izmed treh edinstvenih programov naše šole. Potrebno je omeniti, da je naše programe do sedaj zaključilo na tisoče udeležencev, njihovo zadovoljstvo z doseženimi rezultati pa je zagotovo naše največje priznanje in ima veliko težo, ko gre za ugled naših šol.

Slovenija je država ljudi, ki vlagajo v izobraževanje, je sosednja država, ki naravno gravitira k nam, država, s katero Hrvaška sodeluje na različnih področjih; odsotnost meja pa je dodatna prednost, ki nam omogoča lažje premikanje proti zahodu. Vse to, ob dejstvu, da v Sloveniji in sosednjih državah primanjkuje tovrstnih izobraževalnih programov, je zagotovo velika motivacija za širitev šole v druge članice EU. Zato je velik uspeh našega koncepta nasploh v regiji in še posebej na Hrvaškem zagotovo nekaj, kar nas vleče k novim izzivom, pri čemer nam zmogljivosti in dobre volje nikoli ni manjkalo. Koncept je res fenomenalen in povsem naravno je, da zaradi njega stremimo k višjim ciljem. Še posebej se zahvaljujemo vodstvu šole za izkazano zaupanje in podporo pri uresničitvi te ideje.

Kako bo šel razvoj v Sloveniji: boste najprej sami odprli šolo ali boste takoj iskali franšizojemalce za posamezne enote?

Odločili smo se, da lastne šole v Sloveniji ne bomo odprli, saj šole že praktično imamo ob meji s Slovenijo - v Samoboru, Zaprešiću, Krapini, Zaboku in Čakovcu, zato je širitev v Slovenijo le logično nadaljevanje tega niza. Izvedli smo že več promocijskih delavnic v Kopru, kjer smo s pomočjo partnerjev začeli s poslovanjem. Odziv je bil več kot zadovoljiv.

Imamo tudi situacijo, da občani iz nekaterih obmejnih krajev, kjer še nimamo vzpostavljene šole, obiskujejo programe v šolah, ki so čez mejo, v drugi državi. Zato smo prepričani, da državljani Slovenije komaj čakajo na odprtje šole v svojih mestih, še posebej tisti, ki gravitirajo k našim šolam v Republiki Hrvaški, ki jih nekateri obiskujejo ali so jih nameravali obiskovati. Komaj čakamo, da najdemo prave sodelavce za tovrstno poslovanje. Z vstopom v naš franšizni sistem, ki ima certifikat evropske franšizne kakovosti, bodo potencialni sodelavci prejeli vsa potrebna znanja in veščine za izvajanje kar treh izobraževalnih programov, namenjenih vsem starostim, popolnoma brez konkurence!

Katera mesta/regije vas zanimajo?

Zanimajo nas vsa mesta po Sloveniji, ponujamo večkrat nagrajene izobraževalne programe, prilagojene skoraj vsaki starosti, kot del koncepta, ki deluje po evropskih standardih. Zato nikakor nismo omejeni na določena mesta ali regije, odprti smo za čisto vse in verjamemo, da bo zanimanje v vseh delih Slovenije veliko.

Na kratko nam pojasnite, kdo so najprimernejši kandidati za to franšizo?

Pomembna nam je predvsem motiviranost bodočih sodelavcev, ljubezen do učenja in novih znanj ter seveda - realna pričakovanja. Predhodne podjetniške izkušnje so vsekakor prednost, niso pa nujne. Enako velja za pedagoški kader, kjer seveda dajemo prednost kandidatom, ki imajo predhodne pedagoške izkušnje in veselje do dela z otroki. Vsekakor pa smo se pripravljeni pogovarjati z vsakim, ki pokaže interes in veliko motivacijo za sodelovanje, morebitnim sodelavcem podrobno predstavimo naš koncept in ga izvedemo preko ene od naših šol ter jih seveda prosimo, da opišejo svoje motive, želje in pričakovanja sodelovanja.

Kakšne so investicijske zahteve za začetek šole hitrega branja?

Investicije za ustanovitev šole so zmanjšane na začetni znesek, s katerim se financira franšizni paket, ki je v veliki večini primerov poplačan že v prvem letu poslovanja. Franšizojemalec je dolžan zagotoviti poslovne prostore v skladu z našimi standardi in izvajati lokalno promocijo po naših navodilih, torej naših modelih, ki so se v praksi izkazali za najboljše, prav tako mora franšizojemalec zagotoviti ustrezen pedagoški kader, ki mora opraviti usposabljanje za izvajanje programa, ki ga izvaja avtor programa Šola hitrega branja in modrega učenja. Kot glavni franšizorji nudimo absolutno podporo vsakemu franšizojemalcu v vseh segmentih poslovanja in poučevanja, še posebej ob ustanovitvi podjetja in v prvih letih poslovanja, dokler se franšizojemalec popolnoma ne osamosvoji.

Vedno radi poudarimo, da so za dobro sodelovanje pri tem projektu investicije na drugem mestu, saj res so in se lahko vsakemu od naših partnerjev hitro povrnejo. Pri bodočih franšizojemalcih nam je pomembna njihova motiviranost in ljubezen do tovrstnega dela, predvsem ljubezen do dela z otroki.

Koliko časa je v povprečju potrebno za zagon šole? 

To je odvisno predvsem od franšizojemalca in njegove sposobnosti (sreče), da hitro najde in uredi ustrezen pisarniški prostor ter najde dobre učitelje. To sta najpomembnejša elementa, od katerih je najbolj odvisen čas, potreben za zagon poslovanja. Osnovno usposabljanje pedagoškega osebja traja v povprečju 15 dni in ga izvaja avtor programa osebno, vendar je treba osnovno usposabljanje razlikovati od popolnega usposabljanja, ki v povprečju traja nekaj manj kot eno leto in vključuje sodelovanje novih učiteljev v razredih ob stalnem mentorstvu avtorja programa. Učitelj šele nato pristopi k izpitu in po uspešno opravljenem izpitu pridobi potrdilo, ki mu omogoča samostojno izvajanje izobraževalnih programov šole. Skratka, v praksi podfranšizorji pričnejo poslovati v 3 do 6 mesecih od podpisa pogodbe in osnovnega usposabljanja pedagoškega kadra.

Na kakšno podporo z vaše strani lahko računajo franšizojemalci v Sloveniji?

Vsem prejemnikom podfranšize zagotavljamo celotno znanje, izkušnje, metodologijo in vsa učna gradiva v lokalnem jeziku, potrebna za izvajanje izobraževalnih programov „Šola hitrega branja in modrega učenja“, za opravljanje gospodarske dejavnosti izobraževanja otrok in odraslih. V okviru franšiznega paketa ima vsak prejemnik podfranšize pravico do realizacije treh izobraževalnih programov „Šole hitrega branja in modrega učenja“: „Hitro branje in modro učenje“, „Modro učenje – od prvega koraka“ in „Dvig v modro učenje“ ter pravica do uporabe imena, simbola in vizualne podobe „Šola hitrega branja in modrega učenja“.

Avtor programa vodi usposabljanje celotnega pedagoškega kadra in je svojemu pedagoškemu kadru kot mentor pri nadaljnjem delu absolutno na razpolago. Prav tako so vsi naši franšizojemalci, kot tudi učitelji, ki jih je trenutno več kot 100, povezani preko naše platforme, kar dodatno omogoča takojšnjo komunikacijo z namenom reševanja izzivov in izmenjave izkušenj, povezanih s poslovanjem in poučevanjem. Kot glavni franšizorji smo ves čas v stiku s prejemniki podfranšize in jim svetujemo pri poslovnih odločitvah, saj dobre poslovne odločitve pomenijo zadovoljstvo in obojestransko korist, kar je ena od javnih skrivnosti uspeha našega franšiznega koncepta.


Z vstopom v naš franšizni sistem, ki ima certifikat evropske franšizne kakovosti, bodo potencialni sodelavci prejeli vsa potrebna znanja in veščine za izvajanje kar treh izobraževalnih programov, namenjenih vsem starostim, popolnoma brez konkurence! / Hrvoje in Helena Tkalčić, master franšizorji
/2/
Pogledajte više