Sreda
05.06.2019
Cooding bootcamp ni samo učenje programiranja. Gre za popolno spremembo poklicnega življenja.
 

Pred začetkom tečaja v Coders Labu je Karol Sobieraj dve leti bil poklicni vojak. Izkazalo se je, da je to trdo delo, ki mu ne daje preveč priložnosti za razvoj in v katerega je vpletenih preveč rutin. Na tej točki se je odločil za spremembo.

Nikoli se nisem povezoval z IT industrijo. Vendar se je na koncu izkazalo, da za položaj Junior Manual Testerja ne potrebujemo izkušenj niti izobraževanja. Prav zato sem se odločil poskusiti - opozarja Karol Sobieraj.

Tečaj za Manual Testerja v Coders Labu je trajal dva tedna, to je bilo pogosto povezano z nadurami. Tečaj je bil zelo intenziven, a - kar je najpomembnejše - poudarek je bil na praktičnih spretnostih, medtem ko je bilo teoretično znanje omejeno na zgolj potrebni minimum. Tečaj se je končal z ISTQB certifikatom, ki je priznan po vsem svetu.

- Trenutno delam v mednarodnem telekomunikacijskem podjetju kot Software Tester. To delo sem našel 10 dni po zaključku tečaja - še dodaja Karol Sobieraj. - Ne smemo se bati sprememb v življenju, saj le te ustvarjajo našo realnost. Verjeti morate vase in v svoje delo ... in zdi se, da sem prav za to najboljši primer.

Navdihnjen s programiranjem
Ula Duda je navdihnilo programiranje v času, ko je delala na prevajalski pisarni tehnične dokumentacije kot vodja projekta.

- Delali smo predvsem za energetsko industrijo, vendar so bili med našimi projekti tudi projekti IT. Morala sem opraviti poslovno analizo notranjega sistema upravljanja. Na sisteme sem začela gledati s stališča programerja in se začela spraševati, ali so naše ideje tehnološko izvedljive. Takrat sem mislila, da bi bil poklic za programerja primeren za mene - se spominja Ula Duda.

Na začetku ji ni bilo povsem jasno, katero tehnologijo programiranja bi se morala naučiti.

- Resnično uživam v ustvarjanju in med tem, ko občudujem rezultate svojega dela, zato sem se začel učenja front-enda, ki je trajalo 3-4 mesece. Vendar pa nisem bila zadovoljna z rezultati, prav zaradi tega se mi je lahko zataknilo v eni zanki tudi do en teden - pravi Ula Duda. - Moj prijatelj, diplomant Coders Laba, mi je dal idejo, da grem na tečaj. Z omenjenim programom je bila zelo zadovoljna, zato nisem oklevala.

Za njo je bilo vzdušje med tečajem zelo motivacijsko. Kar ji je bilo všeč, je bila predvsem strnjena struktura tečaja.

Ne samo, da sem imela dostop do ogromne količine znanja, predvsem sem ugotovila, v katero smer bo šla moja pot. Če bi se še naprej učila sama, se kljub razpoložljivosti različnih materialov na spletu, ne bi mogla tako učinkovito učiti, kot sem se naučila na tečaju - se spominja Ula Duda. - Zdajšnji šef je bil prisoten na predstavitvi končnih projektov moje skupine. Moj projekt mu je bil toliko všeč, da sem naslednji teden dobila telefonski klic.

V svoji kratki karieri je že izdala 2 aplikaciji: spletno in nativno aplikacijo, izdelano v Reactu. Še danes hrani certifikat Coders Laba, ki visi nad njeno mizo. -To je prava nagrada - pravi.

Priložnost, kot nobena druga
-Kaj v resnici ponujamo v Coders Labu, ni le programski tečaj, marveč resnična in velika možnost, da spremenite svojo trenutno kariero in vstopite na obetavno poklicno pot razvijalca programske opreme. Več kot 80% naših diplomantov je to uspelo v zgolj treh mesecih po zaključku tečaja - pravi Grzegorz Morawski, vodja franšize v Coders Labu.

To je tisto, kar Coders Lab loči od tradicionalnih poklicnih šol. V Coders Labu je visokokakovostni učni proces usmerjen v opremljanje študentov s praktičnim znanjem, to pa jim omogoča, da začnejo delati kot mladi programerji takoj po končanem študiju. Ne gre zgolj za certifikat - gre za portfelj in projekt, ki ga študenti sami razvijajo. To so „oprijemljivi“ rezultati tečaja, ki jih je mogoče predstaviti nabornikom in jih prepričati o spretnostih diplomanta.

Naša filozofija ni zgolj trenirati ljudi in jih ob koncu pustiti. Zato smo razvili post-učni program, imenovan Karierni laboratorij, ki je namenjen podpori naših študentov pri iskanju zaposlitve, po zaključenem tečaju. Pokažemo jim, kako pravilno pripraviti programerski portfelj, kako ustvariti življenjepis in kako se obnašati med razgovorom za zaposlitev. Poleg tega imamo na voljo mrežo 300 partnerskih podjetij, ki jim po diplomi priporočamo naše študente - pojasnjuje Grzegorz Morawski.

Letos je Coders Lab začel širjenje na tuje, ki temelji na vzpostavitvi franšiz. Romunija je postala prvi franšizni trg poljske družbe. Prvi tečaji v Bukarešti se bodo začeli maja in jih organizira največja državna platforma za zaposlovanje - eJobs, ki je franšizojemalec. Trenutno Coders Lab išče kandidate za franšize tudi v Sloveniji.