Kaj je to franšiza?

Poslovanje svojega podjetja lahko vodite s pomočjo franšizinga v okviru oziroma pod imenom znane svetovne blagovne znamke. Nekatere največje svetovne blagovne znamke uporabljajo ta način poslovanja. Zato torej - poskusite spoznati, kaj je v bistvu franšizno poslovanje.

Leto za No+Vello

Mario Kalem je najprej postal prejemnik posamične franšize No+Vello v Sloveniji, konec lanskega leta pa je prevzel master franšizo za območje Hrvaške. Franšizna mreža je bila v kratkem času razširjena.

V strokovnih rokah

Ena najbolj znanih družb za posredovanje nepremičnin – Century 21 - ima na Češkem novega prejemnika master franšize.

Definicija franšizinga

Franšizing je izraz, ki pomeni obliko sodelovanja med partnerji, na podlagi določenih vrst licenčnih pogodb, ki postaja vse bolj priljubljeni način v različnih zvrsteh podjetništva. K franšizingu je možno uvrstiti tudi vrsto oblik podjetništva, ki temeljijo na distribucijskih ali agencijskih pogodbah.

Uspešno leto za Portugalsko

Nominacije za mednarodno priznanje in rast prometa so na najboljši način obeležili z obletnico portugalskega podjetja franšiznih sistemov BodyConcept in DepilConcept.

Mini Pani širi sistem

Mini Pani, podjetje za proizvodnjo in distribucijo predpripravljenih zamrznjenih peciv, je začelo širiti svoj franšizni sistem na Hrvaškem in sicer so odprli prve franšizne objekte v nekaj mestih. V novem leto bo v središču širitev na Primorje!

400 milijonov skodelic kave

Britanska franšizna veriga Costa Coffee beleži na koncu fiskalnega leta, izjemno rast prodaje in dobička.

Subway načrtuje nadaljnji razvoj

Po svečani otvoritvi svoje prve restavracije veriga SUBWAY® v Sloveniji načrtuje nadaljnji razvoj

Franšizinga še ne razumemo

Miloš Dežnak iz Match Pointa-a nam bo razložil kaj pomeni franšizing ljudem v naši regiji, kako izbrati in zakaj je težko najti ustrezne franšizije

Kako sestaviti kvalitetno franšizno pogodbo?

Pogodba o franšizingu je temelj na katerem se gradi odnos med franšizorjem in franšizijem.

Dober začetek vliva optimizem

Kako se oglaševalci odzivajo na Ticket Com franšizo, ali obstaja zanimanje za tovrstno poslovanje in kaj najbolj zanima prejemnike franšiz, nam odgovarja Damir Jurković.

Nova pridobitev za tretje življenjsko obdobje

Češko podjetje Senior Agency išče partnerje za razvoj franšiznega programa World Senior Card v regiji.

Ste za suši?

Sushi by A's, zasnova franšize, ki temelji na pripravi in prodaji sušija v okviru trgovskih verig, je razširil svojo mrežo na Hrvaškem in v Sloveniji, ter napoveduje prihod na nove trge.

Najboljši okusi Amerike

Lawry’s je kultna ameriška restavracija, ki ponuja meni s petimi zvezdicami. Zdaj ponujajo franšizo tudi zainteresiranim partnerjem iz držav naše regije.

Osnovna sredstva in 500 evrov

Osnovna sredstva so opredmetena osnovna sredstva in neopredmetena sredstva. Prva so urejena s SRS 1, druga s SRS 2, oboja pa so povezana z zneskom 500 evrov, ki računovodjem marsikdaj predstavljajo preglavice, zato pojasnimo pomen tega zneska.

Hitra rast

Portugalski franšizni blagovni znamki Body Concept in Depil Concept osvajata nova evropska tržišča. Prejemnike franšize iščeta tudi v naši regiji.

2plus2 v Novem Sadu

Franšiza Šole matematike 2plus2 je prispela iz Poljske v Srbijo, v Novi Sad. Na vrsti sta Slovenija in Hrvaška.

Priložnost za razvoj

Nemški koncept za naravno in varno odstranjevanje tetovaž Skinial bo eden od razstavljavcev na prihajajočem Sejmu franšiz v Varšavi.

Za "veselo glino" ni meja

O prvih reakcijah potrošnikov, zainteresiranih za franšizo ter oblikah sodelovanja, smo govorili z Nediljko Dokozić, JumpingClay Hrvaška.

Zobozdravstvena oprema in franšiza

Gruppo Dam je italijansko podjetje, specializirano za proizvodnjo in distribucijo zobozdravstvene opreme. Išče franšizne partnerje na Hrvaškem in v Sloveniji za razvoj distribucijske mreže za izdelke podjetja Fresissima®. Katere pogoje bi morali izpolnjevati bodoči partnerji?

Kaj je Discovery Day?

Discovery Day, je skovanka in v našem jeziku pomeni dan, ko oseba, ki izrazi interes za nakup franšize in lahko prvič »v živo« spozna sistem, po katerem želi kot bodoči franšizojemalec poslovati. In tudi obratno – franšizodajalec lahko pobliže spozna kandidata za nakup franšize.

Zadetek!

Kako lahko franšizing pomaga nogometnemu klubu? Brazilci imajo zanimiv primer.

Čar pisane besede

Da postanete lastnik založniške hiše, včasih niso potrebne velike investicije.

Posel na čvrstih nogah

Zdi se, da je franšizing v zdravstvu redek pojav. Primer poljskega sistema Podologia.pl kaže, da se franšiza lahko uspešno razvija tudi v tej dejavnosti.

V Burger King-u kraljuje franšiza

Burger King je skoraj vse restavracije, ki si jih je lastil, prodal franšizijem. Kako donosna je strategija McDonald’s-ovega največjega tekmeca?

Po letalske karte na Reko

29. Januarja je v Reki začel poslovati franšizni sistem Fly Fly Travel. V obdobju, ki sledi, načrtujejo širitev franšizne mreže po celtnem Hrvaškem ozemlju.

Zgledne franšize

Španski Naturhouse išče partnerje za razvoj franšizne mreže tudi na slovenskem trgu. V to so jih prepričale tudi dobre izkušnje iz držav srednje Evrope.

SpinaliS osvaja Poljsko

Ergonomski stol SpinaliS, ki je razvit in izdelan v Sloveniji, lahko danes kupimo po celotni Evropi. Ekskluzivni distributer za poljsko tržišče si želi razširiti svojo prodajno mrežo na Poljskem, zato se je odločil – da ponudi tudi franšize.

Težave za Dairy Queen

Dairy Queen, ameriška veriga s hitro prehrano, znana predvsem po sladkem meniju, je zaprla vse svoje prodajne enote na Poljskem. Ali to vpliva na nadaljnjo širitev mreže v Evropi?

My way: Subway

Da je nasvet prijatelja včasih zlata vreden, pravi tudi Iztok Levac, mladi podjetnik iz Slovenije, ki je poslušal predlog prijatelja in začel razmišljati o franšizi ameriške verige s hitro prehrano Subway.