Franšiza in distribucija: razlike

Ali obstaja jasna meja med distribucijo in franšizo? Če obstaja, po čem se razlikujeta?

Kaj je to franšiza?

Poslovanje svojega podjetja lahko vodite s pomočjo franšizinga v okviru oziroma pod imenom znane svetovne blagovne znamke. Nekatere največje svetovne blagovne znamke uporabljajo ta način poslovanja. Zato torej - poskusite spoznati, kaj je v bistvu franšizno poslovanje.

Franšizne asociacije

Cilj franšiznih asociacij je popularizacija in promocija franšizinga ter delo na regulaciji in implementaciji splošno sprejetih etičnih standardov franšizinga. V večini držav z razvitim franšiznim trgom je velika večina podjetij franšizodajalcev včlanjeno v nacionalne franšizne asociacije.

Franšizing, mehki franšizing in kvazi franšizing

Poslovna oblika franšizinga je mednarodno zelo prepoznavna, četudi različnih trgi različno vrednotijo njene komponente ...

Denny’s prihaja v Evropo

Denny’s bo prvo restavracijo na evropskih tleh odprl v Veliki Britaniji. Ameriška veriga je zainteresirana tudi za tržišča naše regije.

S skupnimi močmi

Dva franšizna koncepta iz Češke – Naš Grunt in Fruitisimo – sta se odločila združiti moči in svoje izdelke ponuditi pod isto streho.

Osnovna sredstva in 500 evrov

Osnovna sredstva so opredmetena osnovna sredstva in neopredmetena sredstva. Prva so urejena s SRS 1, druga s SRS 2, oboja pa so povezana z zneskom 500 evrov, ki računovodjem marsikdaj predstavljajo preglavice, zato pojasnimo pomen tega zneska.

Franšiza, ki ugaja športnikom

Slovenska franšiza Proteini.si, ki se ukvarja z maloprodajo prehranskih dodatkov za športnike, je uspešno začela s poslovanjem v Srbiji in namerava širiti mrežo trgovin.

Dober občutek

Povpraševanje po naravni kozmetiki konstantno raste. Podjetje Stenders je svoje izdelke ponudilo skozi koncept specializiranih trgovin, ki so se širi tudi s pomočjo franšize.

Kotiček za CIPO

Evropska modna blagovna znamka CIPO&Baxx išče prejemnike franšize tudi v državah naše regije.

Zgledne franšize

Španski Naturhouse išče partnerje za razvoj franšizne mreže tudi na slovenskem trgu. V to so jih prepričale tudi dobre izkušnje iz držav srednje Evrope.

Ni vse zlato, kar se sveti

Dobro in vestno svetovanje ni drago. Drage so napake, oziroma izkušnje na lastnih napakah

Prva računovodska franšiza

Računovodsko podjetje Unija je odprla prvo franšizno enoto. Cilj je širjenje in razvoj franšizne mreže v vseh državah v regiji.

Posel za neumorne

Franšizni sistem Surf’n’Fries že tretje leto posluje na avstrijskem tržišču. O tem kako se je vse začelo in kaj je do zdaj dosegel govori prejemnik franšize Lukas Lenzinger.

Hov-Hov tudi v Beogradu

Lansko leto je v Beograd prispela slovenska franšiza – pekarna za pse Hov-Hov. Prvo poslovalnico so odprli v naselju Belville.

Franšizni paket

Franšizni paket je bistvo franšiznega sistema, saj vsebuje vse - celoten poslovni koncept, ki ga ponuja franšizor.

Franšiza za nova oblačila avtomobila

Koncept Car Foil Shop, ki združuje prodajo in servis za vgradnjo folij, je začel širiti franšizno mrežo. Prva franšiza je bila odprta v Srbiji, kasneje pa še v Sloveniji.

Igra velikih številk

Subway, največja franšizna veriga na svetu, te dni proslavlja »lokalni podvig« - otvoritev dvatisoče restavracije na ozemlju Velike Britanije in Irske.

Kako sestaviti kvalitetno franšizno pogodbo?

Pogodba o franšizingu je temelj na katerem se gradi odnos med franšizorjem in franšizijem.

Posel na čvrstih nogah

Zdi se, da je franšizing v zdravstvu redek pojav. Primer poljskega sistema Podologia.pl kaže, da se franšiza lahko uspešno razvija tudi v tej dejavnosti.

Sejem franšiz v Kijevu

V glavnem mestu Ukrajine se bo od 25. do 27. februarja 2015 odvijal 11. sejem franšiz – Franchising 2015.

Gap v Sloveniji

Ameriška blagovna znamke Gap prihaja kmalu v Slovenijo. Do septembra predvidevajo odprtje treh trgovin.

Kaj je Discovery Day?

Discovery Day, je skovanka in v našem jeziku pomeni dan, ko oseba, ki izrazi interes za nakup franšize in lahko prvič »v živo« spozna sistem, po katerem želi kot bodoči franšizojemalec poslovati. In tudi obratno – franšizodajalec lahko pobliže spozna kandidata za nakup franšize.

Pripravite se na Pressto

Pressto, španska veriga za kemično čiščenje in druga specializirana čiščenja, z več kot 500 franšiznimi poslovalnicami, je eden od največjih franšiznih sistemov na svetu. Prejemnike master franšize zdaj iščejo tudi v tej regiji.

Rast kljub recesiji

Franšizni sistem Helen Doron v Sloveniji v prihajajočem obdobju pričakuje širjenje svoje mreže, rast števila učencev in dobro poslovanje.

Pizza Hut: soglasno v spremembe!

Največja veriga picerij na svetu se je odločila za resne inovacije. Veliko večja ponudba in spremenjena vizualna identiteta sta samo del novosti.

Fleksibilnost za boljše poslovanje

V čem se Mini Pani razlikuje od podobnih sistemov, kakšna je komparativna prednost za prejemnike te franšize ter kateri format je najbolj zastopan, nam odkriva Zsolt Polhe

Jasna vizija

Na kateri stopnji razvoja so začeli razmišljati o franšizi, zakaj je pomembno, da je optik tudi dober prodajalec, in kaj prejemnik franšize lahko pričakuje od sistema, nam bo povedal Tihomir Krstič.

Španske franšize v razcvetu

Letošnje poročilo španske franšizne asociacije kaže, da število držav, v katerih poslujejo franšize iz Španije, raste.

Subway se vrača na Hrvaško!

Največji svetovni franšizni sistem Subway, se vrača na hrvaško tržišče. V naslednjih nekaj letih načrtujejo najmanj 20 novih restavracij in že iščejo franšizne partnerje.