Kaj je to franšiza?

Poslovanje svojega podjetja lahko vodite s pomočjo franšizinga v okviru oziroma pod imenom znane svetovne blagovne znamke. Nekatere največje svetovne blagovne znamke uporabljajo ta način poslovanja. Zato torej - poskusite spoznati, kaj je v bistvu franšizno poslovanje.

Franšiza in distribucija: razlike

Ali obstaja jasna meja med distribucijo in franšizo? Če obstaja, po čem se razlikujeta?

Osnovna sredstva in 500 evrov

Osnovna sredstva so opredmetena osnovna sredstva in neopredmetena sredstva. Prva so urejena s SRS 1, druga s SRS 2, oboja pa so povezana z zneskom 500 evrov, ki računovodjem marsikdaj predstavljajo preglavice, zato pojasnimo pomen tega zneska.

Franšizni paket

Franšizni paket je bistvo franšiznega sistema, saj vsebuje vse - celoten poslovni koncept, ki ga ponuja franšizor.

Španske franšize v razcvetu

Letošnje poročilo španske franšizne asociacije kaže, da število držav, v katerih poslujejo franšize iz Španije, raste.

Zgledne franšize

Španski Naturhouse išče partnerje za razvoj franšizne mreže tudi na slovenskem trgu. V to so jih prepričale tudi dobre izkušnje iz držav srednje Evrope.

Definicija franšizinga

Franšizing je izraz, ki pomeni obliko sodelovanja med partnerji, na podlagi določenih vrst licenčnih pogodb, ki postaja vse bolj priljubljeni način v različnih zvrsteh podjetništva. K franšizingu je možno uvrstiti tudi vrsto oblik podjetništva, ki temeljijo na distribucijskih ali agencijskih pogodbah.

Kako sestaviti kvalitetno franšizno pogodbo?

Pogodba o franšizingu je temelj na katerem se gradi odnos med franšizorjem in franšizijem.

Franšizing, mehki franšizing in kvazi franšizing

Poslovna oblika franšizinga je mednarodno zelo prepoznavna, četudi različnih trgi različno vrednotijo njene komponente ...

Mini Panijeva mini mreža

Vladimir Todorović iz Kragujevca v Srbiji od leta 2007 posluje kot prejemnik franšize Mini Pani. Danes si lasti štiri franšizne mini pekarne, kmalu pa odpira še peto.

Ni vse zlato, kar se sveti

Dobro in vestno svetovanje ni drago. Drage so napake, oziroma izkušnje na lastnih napakah

Denny’s prihaja v Evropo

Denny’s bo prvo restavracijo na evropskih tleh odprl v Veliki Britaniji. Ameriška veriga je zainteresirana tudi za tržišča naše regije.

Nova generacija gostinstva

Gostinska koncepta Easy Wine in Easy Beer sta že nekaj let prava atrakcija za stanovalce in turiste glavnega mesta Latvije. Kaj naredi to franšizo tako posebno?

Pripravljeni na sosede

Veriga trgovin z eko-izdelki bio&bio se skozi franšizo namerava širiti tudi v sosednje države. Na domačem, hrvaškem trgu, nadaljuje širjenje skozi lastne trgovine pa tudi krepitev odnosov z obstoječimi prejemniki franšize.

Modeli širjenja franšiznih sistemov

Vsak franšizni sistem izbere ali si ustvari pot za mednarodno širitev, ki mu najbolj ustreza. Obstaja pa pet osnovnih načinov širjenja franšiznih sistemov. Kako izbrati pravega?

Evropski kodeks etike za franšizing

Evropski kodeks etike za franšizing (http://www.eff-franchise.com/spip.php?rubrique13) vsebuje zbirko pravil ravnanja članov nacionalnih franšiznih združenj, pogojev za vstop in ravnanje včlanjenih franšiznih družb.

Hov-Hov tudi v Beogradu

Lansko leto je v Beograd prispela slovenska franšiza – pekarna za pse Hov-Hov. Prvo poslovalnico so odprli v naselju Belville.

Če sešteješ dva in dva

Šola matematike 2plus2 išče prejemnike franšize v več evropskih državah. Pogoji za sodelovanje so zelo ugodni in enaki v vseh državah.

Dober nasvet je vreden zlata

Poslovanje skozi franšizing prinaša mnogo prednosti. Vseeno pa bi podjetja, pred odločitvijo za razvoj franšize, morala prisluhniti tudi mnenjem strokovnjakov, pravi Lenka Novakova, PROFIT system Češka.

"Združene barve" po celotni Rusiji

Italijanski modni gigant Benetton planira v prihodnjih treh letih znatno razširiti prodajno mrežo v Rusiji. Načrtujejo odprtje 40. novih trgovin.

Deset najuspešnejših

Časopis Entrepreneur je poleg tega, da objavlja letni seznam najbolj uspešnih franšiznih sistemov v Ameriki, izpostavil tudi podjetja, ki vstopajo med prvih deset.

Moja franšiza: Fly Fly Travel

Med iskanjem dela se je odločila za franšizo. Isidora Tepavčević že dve leti uspešno posluje kot prejemnik franšize srbskega podjetja Fly Fly Travel.

Ideje za posel? V Varšavi!

Priprave na največji sejem franšiz Srednje Evrope so se že začele. Pričakujejo 200 razstavljalcev in več kot 7000 obiskovalcev.

Prednosti franšize

Podjetnik, ki želi postati franšizij in v poslovnem smislu prevzeti franšizni sistem, lahko pričakuje številne ugodnosti

V duhu časa

Hrvaško podjetje Body Creator poleg posameznih franšiz, ponuja tudi master licenco za svoj koncept centra za zdravo hujšanje in oblikovanje telesa.

Poljske franšize so pripravljene za izvoz

Poročilo o franšiznih tržiščih podjetja PROFIT system kaže, da vsak tretji franšizni sistem in vsak drugi prejemnik franšize iz srednje in vzhodne Evrope prihaja iz Poljske.

Za vegane, ampak tudi drugi so dobrodošli

Nemška veriga Veganz, kot pove tudi ime, ponuja izključno veganske izdelke. Koncept se je razširil tudi do Dunaja in Prage, kjer so odprli prve trgovine izven matičnega tržišča.

Bistvo poslovanja je zadovoljna stranka

Raziskava agencije J.D.Power kaže, da so bili tisti, ki so kupovali ali prodajali nepremičnine v ZDA, najbolj zadovoljni s storitvami, ki jih ponuja eden največjih franšiznih sistemov na svetu, Century 21.

Koliko so vredne najvrednejše blagovne znamke?

Tudi letos je BrandZ 100 objavil lestvico najvrednejših blagovnih znamk. Med prvimi desetimi najdemo tudi enega od franšiznih sistemov.

Ameriške franšize za podjetne

Ameriška revija Entrepreneur je nedavno objavila seznam 200 najboljših ameriških franšiz, ki na tujih trgih aktivno iščejo prejemnike franšiz.