Kaj je to franšiza?

Poslovanje svojega podjetja lahko vodite s pomočjo franšizinga v okviru oziroma pod imenom znane svetovne blagovne znamke. Nekatere največje svetovne blagovne znamke uporabljajo ta način poslovanja. Zato torej - poskusite spoznati, kaj je v bistvu franšizno poslovanje.

Osnovna sredstva in 500 evrov

Osnovna sredstva so opredmetena osnovna sredstva in neopredmetena sredstva. Prva so urejena s SRS 1, druga s SRS 2, oboja pa so povezana z zneskom 500 evrov, ki računovodjem marsikdaj predstavljajo preglavice, zato pojasnimo pomen tega zneska.

Franšiza trgovin Second Hand

Madžarska družba Ír Használtruha uvaža in distribuira rabljena oblačila preko svoje verige second hand trgovin. Franšizno mrežo želi pod blagovno znamko „Irish Second Hand“ razširiti tudi v naše kraje.

Matematika v franšizi

Letos bodo na Hrvaškem odprli prve franšize Šole matematike 2plus2.

Izredni prevoz kot poslovna priložnost

Flash, eden največjih evropskih ponudnikov profesionalnih uslug izrednega prevoza, začenja z novim franšiznim programom. Cilj - povečanje mreže prevoznikov in partnerjev preko cele Evrope. Kupce franšize iščejo tudi v Sloveniji.

Franšiza brez nadomestil

Kaj potrebujemo za zagon Mini Pani franšize, po čem se razlikujejo od podobnih konceptov in kaj pričakujejo od prihajajočega Sejma franšiz v Opatiji, govori Kornelia Šild-Ferenc

Najboljši okusi Amerike

Lawry’s je kultna ameriška restavracija, ki ponuja meni s petimi zvezdicami. Zdaj ponujajo franšizo tudi zainteresiranim partnerjem iz držav naše regije.

Kreativno izobraževanje s pomočjo franšize

Trg izvenšolskih dejavnosti za otroke nenehno raste. Je tudi priložnost za koncept Edukida, ki bo od letos otrokom iz tega dela Evrope nudil svoje izobraževalne delavnice z LEGO kockami in izvirne spremljevalne programe.

Dobrodošli na suši

Priprava in prodaja sušija je lahko izjemno ugodna poslovna priložnost - še posebej, če posel poteka pod franžizo Sushi by A’s, pravi Blagoje Spasojević, prejemnik te franšize v Sloveniji.

Franšiza in distribucija: razlike

Ali obstaja jasna meja med distribucijo in franšizo? Če obstaja, po čem se razlikujeta?

Ste za suši?

Sushi by A's, zasnova franšize, ki temelji na pripravi in prodaji sušija v okviru trgovskih verig, je razširil svojo mrežo na Hrvaškem in v Sloveniji, ter napoveduje prihod na nove trge.

V strokovnih rokah

Ena najbolj znanih družb za posredovanje nepremičnin – Century 21 - ima na Češkem novega prejemnika master franšize.

Green Motion v Sloveniji

Green Motion, eokološko usmerjena rent-a-car franšiza, po Srbiji, Hrvaški ter Bosni in Hercegovini, vstopa tudi na slovensko tržišče.

S “hitrim branjem” do lastnega posla

“Šola hitrega branja in modrega učenja” začenja poslovati v Sloveniji. Za to tržišče je podpisan dogovor o master franšizi.

Taco Bell v jurišu na nove trge

Ameriška veriga restavracij Taco Bell napoveduje močno mednarodno ekspanzijo.

Hitra a zdrava prehrana

Kako zdravo je konjsko meso in ali je vključeno v prehrano prebivalcev naše regije, govori Matej Pogačnik, vodja franšiznega poslovanja v podjetju Hot’ Horse.

Jasna vizija

Optika Clarus je največji sistem optičnih trgovin v regiji. V tej verigi zdaj deluje deset optik, vključno z največjim okulističnim centrom v Evropi, na površini 800 kvadratnih metrov, v nakupovalnem središču BTC v Ljubljani.

Sedeti v dobrem stolu

SpinaliS stole za aktivno in zdravo sedenje uporablja že več desettisoč ljudi. V zadnjih letih se njihov koncept uspešno širi tudi kot franšiza.

Resna "važička"

Pod blagovno znamko "Dve šmizle" (Dve važički) že desetletje izdelujejo in prodajajo nakit, ki ni začaral samo žensk v Srbiji, ampak tudi širše v regiji. Mreža franšiznih poslovalnic potrjuje to trditev.

Težave za Dairy Queen

Dairy Queen, ameriška veriga s hitro prehrano, znana predvsem po sladkem meniju, je zaprla vse svoje prodajne enote na Poljskem. Ali to vpliva na nadaljnjo širitev mreže v Evropi?

Inovacija, ki se splača

Boris Opravić iz podjetja Svesa natura nam pojasnuje kaj je potrebno za uspeh franšize, prednosti koncepta Let’s Pizza in kako je koncept zaživel na Hrvaškem.

Kako sestaviti kvalitetno franšizno pogodbo?

Pogodba o franšizingu je temelj na katerem se gradi odnos med franšizorjem in franšizijem.

Načrtujemo nadaljnja odprtja

Slovenijo ocenjujemo kot perspektivno tržišče in smo se zato odločili iskati franšizojemalce za blagovno znamko Pizza Hut

Moja franšiza: Fly Fly Travel

Med iskanjem dela se je odločila za franšizo. Isidora Tepavčević že dve leti uspešno posluje kot prejemnik franšize srbskega podjetja Fly Fly Travel.

Gap v Sloveniji

Ameriška blagovna znamke Gap prihaja kmalu v Slovenijo. Do septembra predvidevajo odprtje treh trgovin.

Vojna zaradi zajtrka: 2. runda

V boju za prestiž na tržišču s hitro prehrano, ki neprenehoma poteka med znanimi verigami v Ameriki, je zdaj Taco Bell prišel na dan z novim orožjem.

Gledamo v prihodnost

Kaj vse so dosegli v letošnjem letu, k čemu težijo, kot tudi po čem se Skinial razlikuje od drugih sistemov za odstranjevanje tetovaž, govori lastnik koncepta Klaus Bode.

V Burger King-u kraljuje franšiza

Burger King je skoraj vse restavracije, ki si jih je lastil, prodal franšizijem. Kako donosna je strategija McDonald’s-ovega največjega tekmeca?

Franšizni paket

Franšizni paket je bistvo franšiznega sistema, saj vsebuje vse - celoten poslovni koncept, ki ga ponuja franšizor.

Hitro striženje v franšizi

Haircut Express je, kot sugerira že samo ime, frizerski salon za hitro striženje. Koncept izvira iz Ukrajine, s širjenjem izven matičnega trga pa začenjajo z udeležbo na Sejmu franšiz v Varšavi.