Kaj je to franšiza?

Poslovanje svojega podjetja lahko vodite s pomočjo franšizinga v okviru oziroma pod imenom znane svetovne blagovne znamke. Nekatere največje svetovne blagovne znamke uporabljajo ta način poslovanja. Zato torej - poskusite spoznati, kaj je v bistvu franšizno poslovanje.

Možnosti za širitev poslovanja

Sanja Goranović se je s poslovnim modelom No+Vello srečala v Sarajevu. In kmalu je postala prejemnica master franšize na tržišču Slovenije.

Kaj je Discovery Day?

Discovery Day, je skovanka in v našem jeziku pomeni dan, ko oseba, ki izrazi interes za nakup franšize in lahko prvič »v živo« spozna sistem, po katerem želi kot bodoči franšizojemalec poslovati. In tudi obratno – franšizodajalec lahko pobliže spozna kandidata za nakup franšize.

Definicija franšizinga

Franšizing je izraz, ki pomeni obliko sodelovanja med partnerji, na podlagi določenih vrst licenčnih pogodb, ki postaja vse bolj priljubljeni način v različnih zvrsteh podjetništva. K franšizingu je možno uvrstiti tudi vrsto oblik podjetništva, ki temeljijo na distribucijskih ali agencijskih pogodbah.

Biti "Mercedes" med parfumi

Blagovna znamka Nicole cosmetics je kot franšiza mednarodno prisotna na poljskih, litovskih, hrvaških, srbskih in črnogorskih tržiščih, vendar si želijo si še dalj.

Pekarna za pse

Ko se je odprla prva pekarna za pse v Sloveniji, je bila to prava senzacija. Lastnica koncepta Nastja Verdnik je hitro razvila in ponudila svojo prvo franšizo.

Osnovna sredstva in 500 evrov

Osnovna sredstva so opredmetena osnovna sredstva in neopredmetena sredstva. Prva so urejena s SRS 1, druga s SRS 2, oboja pa so povezana z zneskom 500 evrov, ki računovodjem marsikdaj predstavljajo preglavice, zato pojasnimo pomen tega zneska.

400 milijonov skodelic kave

Britanska franšizna veriga Costa Coffee beleži na koncu fiskalnega leta, izjemno rast prodaje in dobička.

Sedeti v dobrem stolu

SpinaliS stole za aktivno in zdravo sedenje uporablja že več desettisoč ljudi. V zadnjih letih se njihov koncept uspešno širi tudi kot franšiza.

Hot’ Horse ponuja franšizo

Hot’ Horse slovenska veriga s hitro prehrano, ki bazira na konjskem mesu, je razvila franšizni model in aktivno išče kandidate v Sloveniji a tudi v drugih državah regije.

Hitra rast

Portugalski franšizni blagovni znamki Body Concept in Depil Concept osvajata nova evropska tržišča. Prejemnike franšize iščeta tudi v naši regiji.

Prva računovodska franšiza

Računovodsko podjetje Unija je odprla prvo franšizno enoto. Cilj je širjenje in razvoj franšizne mreže v vseh državah v regiji.

Pripravljeni na sosede

Veriga trgovin z eko-izdelki "bio&bio" se skozi franšizo namerava širiti tudi v sosednje države. Na domačem, hrvaškem trgu, nadaljuje širjenje skozi lastne trgovine pa tudi krepitev odnosov z obstoječimi prejemniki franšize.

Kako sestaviti kvalitetno franšizno pogodbo?

Pogodba o franšizingu je temelj na katerem se gradi odnos med franšizorjem in franšizijem.

Uspešno leto za Portugalsko

Nominacije za mednarodno priznanje in rast prometa so na najboljši način obeležili z obletnico portugalskega podjetja franšiznih sistemov BodyConcept in DepilConcept.

Ste za suši?

Sushi by A's, zasnova franšize, ki temelji na pripravi in prodaji sušija v okviru trgovskih verig, je razširil svojo mrežo na Hrvaškem in v Sloveniji, ter napoveduje prihod na nove trge.

Gap v Sloveniji

Ameriška blagovna znamke Gap prihaja kmalu v Slovenijo. Do septembra predvidevajo odprtje treh trgovin.

Prednosti franšize

Podjetnik, ki želi postati franšizij in v poslovnem smislu prevzeti franšizni sistem, lahko pričakuje številne ugodnosti

My way: Subway

Da je nasvet prijatelja včasih zlata vreden, pravi tudi Iztok Levac, mladi podjetnik iz Slovenije, ki je poslušal predlog prijatelja in začel razmišljati o franšizi ameriške verige s hitro prehrano Subway.

2plus2 v Novem Sadu

Franšiza Šole matematike 2plus2 je prispela iz Poljske v Srbijo, v Novi Sad. Na vrsti sta Slovenija in Hrvaška.

Svet poln priložnosti in izzivov

Doris Klenert se je po enem letu dela učteljice z licenco Helen Doron odločila za korak dlje – postala je prejemnik franšize Helen Doron in odprla studio za učenje angleškega jezika.

Franšiza, ki ugaja športnikom

Slovenska franšiza Proteini.si, ki se ukvarja z maloprodajo prehranskih dodatkov za športnike, je uspešno začela s poslovanjem v Srbiji in namerava širiti mrežo trgovin.

Uspešen vulkanizer v regiji

Franšizna veriga hitrih servisov Vulco, je v Sloveniji razvila verigo 44 partnerjev, franšiza pa se uspešno razvija tudi v drugih državah regije.

Še je prostor za rast

Leta 1998 se je Modrý slon Publisher s.r.o odločil, da bo češke otroke motiviral z branjem personaliziranih oz. osebno prilagojenih knjig. Lastnik podjetja, Marek Halfar razkriva, kako s franšiznim sistemom upravlja v tujini.

Franšiza in distribucija: razlike

Ali obstaja jasna meja med distribucijo in franšizo? Če obstaja, po čem se razlikujeta?

S.Oliver tudi v Sarajevu

V Bosni in Hercegovini je bila odprta prva franšizna trgovina nemške modne blagovne znamke s.Oliver.

Meni po Matiji

Gastro kotiček Wok by Matija iz Zagreba, je po enem letu poslovanja že podelil prvo franšizo. Zaenkat iščejo potencialne prejemnike franšize na Hrvaškem. Verjamejo tudi, da bi bil ta koncept uspešen tudi v sosednjih državah.

V strokovnih rokah

Ena najbolj znanih družb za posredovanje nepremičnin – Century 21 - ima na Češkem novega prejemnika master franšize.

Delam in služim od doma

Mala založniška hiša je popoln posel za vse, ki želijo delati od doma, pravi direktor založniške hiše "Modri Slon" na Poljskem, Rafał Kwiatkowski.

Do idelane postave s pomočjo franšize

Poljska veriga salonov za oblikovanje in nego telesa Studio Figura, im poslovalnice širom po svetu. Družba išče prejemnike franšize tudi v naši regiji.