Zdravilo za slabe načine poslovanja

"ERA ne posluje na principu master franšize, kjer prejemniki franšize poslujejo ekskluzivno na določenem geografskem področju. Celotno mrežo upravlja centrala, partnerji pa so ekskluzivno vezani na kliente. Torej, vsak partner ima pravico poslovati v določeni državi/področju a le s klienti, ki so "prosti", kar pomeni, da z njimi ne posluje že drugi partner, to pa spremljamo skozi ERA-ino programsko opremo."
Nikola Oršanić
Petek
29.09.2017
Kako Expense Reduction Analysts (ERA) pomaga podjetjem ter kakšno je zanimanje za storitev "rezanja stroškov" v regiji, nam odkriva Nikola Oršanić, prejemnik ERA franšize
 

Pri sodobnem poslovanju je eden od najpomembnejših elementov učinkovito upravljanje stroškov. Ko je gospodarsko okrevanje počasno, postane analiza stroškov in možnost "rezanja" le teh še bolj pomembna. Franšizni sistem Expense Reduction Analysts (ERA) podjetjem pomaga povečati dobiček tako, da jim svetuje kako optimizirati stroške poslovanja. Imajo 700 franšiz v več kot 30 državah. Od lanskega leta poslujejo na Hrvaškem, od letos pa tudi v Sloveniji. Zakaj se je odločil za franšizo ERA, za kakšen sistem gre, ali so podjetja zainteresirana za profesionalne storitve, ki omogočajo "rezanje stroškov" ter drugih izkušnjah, govorimo s prejemnikom ERA franšize na Hrvaškem Nikolo Oršanićem.

Kako ste se odločili za Expense Reduction Analysts (ERA)? Zakaj to področje in zakaj ta franšiza?

Expense Reduction Analysts je mednarodna mreža strokovnjakov, specializirana za upravljanje stroškov, ki obstaja od leta 1992 in je prisotna v več kot 30 državah sveta. V naših krajih smo na trg vstopili v začetku leta 2016, ko sem prevzel franšizo za Hrvaško, Slovenijo in Bosno in Hercegovino. Letos se nam je pridružil kolega v Sloveniji in pričakujemo nadaljnjo širitev franšizne mreže na celotno področje bivše Jugoslavije.

Po številnih raziskavah, je upravljanje stroškov slabost mnogih podjetij, mi v ERA pa smo globoko prepričani, da lahko pomagamo vsakemu podjetju pri izboljšanju končnih rezultatov. Klienti namreč nimajo dovolj časa, ljudi ali znanja za vse kategorije porabe. Zelo zanimiv je podatek iz Deloittove raziskave o upravljanju stroškov iz leta 2016, ki pravi, da podjetja v kar 57% začetih projektov nižanja stroškov ne uspejo doseči ciljev, kot glavni razlog pa večina navaja prevelike izzive v implementiranju.

Pravite, da ste prejemnik franšize za Hrvaško, Slovenijo in Bosno in Hercegovino. Ali to pomeni, da ste prejemnik master franšize za te države?

Ne. ERA ne posluje na principu master franšize, kjer prejemniki franšize poslujejo ekskluzivno na določenem geografskem področju. Celotno mrežo upravlja centrala, partnerji pa so ekskluzivno vezani na kliente. Torej, vsak partner ima pravico poslovati v določeni državi/področju a le s klienti, ki so "prosti", kar pomeni, da z njimi ne posluje že drugi partner, to pa spremljamo skozi ERA-ino programsko opremo. Pri tem pa na večini področij, kjer poslujemo, aktivno iščemo nove partnerje, predvsem med poslovneži z bogatimi preteklimi izkušnjami in znanjem. Pomembno je poudariti, da si partnerji med seboj niso konkurenca ter sodelujejo pri projektih, kjer ne bi bilo uspeha brez kakovostnih strokovnjakov, specializiranih za določena področja stroškov.

Nam lahko poveste kaj več o sistemu ERA, kako funkcionira, kakšna orodja ste dobili od njih, kakšna je podpora?

ERA funkcionira na način, ki je klientom zelo zanimiv: namreč, naše poslovno načelo je »No saving, no fee«. Vsak projekt obvezno vključuje popolno implementacijo in spremljanje izvajanja najmanj 24 mesecev po njej, naše plačilo pa zaračunavamo od realno ustvarjenih prihrankov v obdobju spremljanja. S tem riziko vstopa v skupne projekte za stranke pravzaprav ne obstaja, na drugi strani pa ERA s tem pokaže visok nivo zagotovil, da bodo njeni strokovnjaki ustvarili ciljane prihranke, ob tem pa bo ohranila ali izboljšala dosedanji nivo kakovosti proizvodov ali storitev.

ERA zelo veliko vlaga v usposabljanja in konstantno podporo vsem partnerjem, skozi neprestano komunikacijo ter različna, predvsem programska orodja, ki jih morajo vsi partnerji obvezno uporabljati, kot tudi ERA metodologijo, ki nam omogoča več kot 80 odstotno uspešnost projektov.


Zanimivosti na forumu