Delam in služim od doma

Ta posel je idealen za ljudi, ki poznajo veliko staršev. Poleg tega lahko celoten posel vodimo od doma, poslovalnica pa je lahko tudi v trgovskem centru ali klasični knjigarni. Prejemnik franšize mora pripraviti samo računalnik, posebno programsko opremo, laserski tiskalnik in spenjač.
Ponedeljek
22.02.2016
Mala založniška hiša je popoln posel za vse, ki želijo delati od doma, pravi direktor založniške hiše "Modri Slon" na Poljskem, Rafał Kwiatkowski.
 

Češka založniška hiša "Modri Slon" je že pred 17 leti predstavila originalen založniški projekt – personalizirane knjige. Zaradi izjemnega zanimanja je lastnik koncepta kmalu razvil franšizo, po celotnem Češkem ozemlju vzpostavil mrežo malih založniških hiš, za tem pa idejo prenesel še na sosednja tržišča – na Slovaško in Poljsko. Tako ima "Modri Slon" samo na Poljskem 50 prejemnikov franšize. Eden od njih je tudi Rafał Kwiatkowski, ki je obenem zadolžen tudi za razvoj mreže na Poljskem.

Po čem se založniška hiša "Modri Slon" razlikuje od drugih?

Večina igrač in knjig, ki jih danes najdemo na tržišču, so rezultat masovne proizvodnje. V zadnjem času pa postajajo vse bolj priljubljeni izdelki (oblačila in igrače), ki so izdelani ročno, oziroma v manjših delavnicah in manufakturah. Lahko rečemo, da je "Modri Slon" eden od njih, izstopa pa po tem, da prodaja personalizirane knjige. To pomeni, da oseba, ki naroča knjigo, pove tudi ime otroka, ki jo bo prejel v dar. Ko otrok prejme darilo, dojame da je pravzaprav glavni junak kar on sam. To je zelo originalno darilo, ki ga lahko naročimo bodisi preko naše spletne strani bodisi neposredno pri naših prejemnikih franšize.

Kdo lahko postane prejemnik te franšize in kakšne pogoje mora izpolnjevati?

Ta posel je idealen za ljudi, ki poznajo veliko staršev. Poleg tega lahko celoten posel vodimo od doma, poslovalnica pa je lahko tudi v trgovskem centru ali klasični knjigarni. Prejemnik franšize mora pripraviti samo računalnik, posebno programsko opremo, laserski tiskalnik in spenjač. Seveda je potrebno zagotoviti tudi določeno količino finančnih sredstev za vstopno nadomestilo in nabavo polizdelkov, ki zadostujejo za izdelavo 120 knjig. Investicija naj bi se povrnila že po 100 prodanih knjigah.

Koliko knjig lahko v povprečju proda prejemnik franšize v enem letu? Kakšen dobiček lahko pričakuje?

Eden od prejemnikov franšize na Poljskem proda letno med 800 in 1400 knjig. Seveda se največ knjig proda v božičnem in prednovoletnem času ter na začetku in koncu šolskega leta. Veliko število knjig naročajo tudi otroški vrtci. Letni dobiček se giblje med 3.500 in 5.500 evri.

Ali delate kaj na razvoju novih idej? Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

"Modri Slon" je začel s prodajo knjig v tujih jezikih – v angleščini in nemščini. Danes se otroci že zelo zgodaj učijo tujih jezikov, zato smo razmišljali, da bi jim bilo dobro ponuditi knjige, ki jih bodo zelo radi prebirali.


Zanimivosti na forumu