Kako rasti ob glasbi

Monkey Music: Prva franšiza je bila odprta leta 1998, danes pa po Veliki Britaniji posluje 50 prejemnikov franšize. Te učne ure vsak teden obiskuje okoli 10000 družin. Kot navajajo na službeni spletni strani, je blagovna znamka priznana kot številka ena na področju aktivnosti za predšolske otroke, leta 2004 pa je postala tudi članica Britanske franšizne asociacije.
Ponedeljek
09.03.2015
Angie Coates je za svojega prvega otroka ustvarila glasbeni program Monkey Music, potem pa se je odločila deliti znanje tudi z drugimi – v Veliki Britaniji je zgradila močno franšizno mrežo.
 

Lahko bi rekli, da je franšiza Monkey Music v svetu glasbe tisto, kar je Helen Doron v poučevanju angleščine dojenčkom in majhnim otrokom. Angie Coates je namreč šolana glasbenica in profesorica, vedela je, da bo poslušanje glasbe pozitivno vplivalo na razvoj njene prvorojenke. Ker v svoji okolici ni našla primernega glasbenega pouka, se je odločila sama napisati glasbeni program, ki naj bi stimuliral zgodnji razvoj in proces učenja pri otrocih. Prvi učenci šole so bili otroci njenih prijateljev in njena hči.

- Glasba pri otroku vpliva na vse aspekte. Kot učiteljica, ki je poučevala glasbo majhnim otrokom, sem to vedela že preden sem postala mama. Vsi otroci se rodijo z občutkom za glasbo in če se ta občutek spodbuja že od najzgodnejših let, je otrokom kasneje lažje izkazati svoj glasbeni potencial - pravi Angie Coates na svoji internetni strani in dodaja, da je njenih pet otrok obiskovalo šolo Monkey Music.

Posel se je hitro razvijal in kot pravi, so se mnogi zainteresirali, da bi se ukvarjali s tem poslom.

- Takrat sem vprašala svojega brata pravnika, kaj bi lahko storila za širitev in on mi je odgovoril: franšizing - je Coates povedala v nedavni izjavi za Bloomberg.

Prva franšiza je bila odprta leta 1998, danes pa po Veliki Britaniji posluje 50 prejemnikov franšize. Te učne ure vsak teden obiskuje okoli 10000 družin. Kot navajajo na službeni spletni strani, je blagovna znamka priznana kot številka ena na področju aktivnosti za predšolske otroke, leta 2004 pa je postala tudi članica Britanske franšizne asociacije.

Jeni Eastlake, ena od uporabnic franšize, ki je odprla tri centre, je skoraj 10 let delala kot učiteljica in koordinatorka za glasbo v osnovni šoli. Uživala je v igranju klavirja, ni pa imela formalne glasbene izobrazbe. Kot pravi sama, pa je vedno ljubila glasbo in si v svoji šoli želela sodelovati v glasbenih aktivnostih. - Monkey Music je bil zame idealna priložnost združiti glasbo, poučevanje in družinsko življenje. O njih sem izvedela iz nekega članka in stopila v stik z Angie. Po nekaj predstavitvenih delavnicah sem bila navdušena nad energijo in predanostjo učiteljev.

Eastlake poudarja, da ima na razpolago tudi menedžerko, zadolženo za franšizing, ki je vedno pripravljena odgovarjati na vsa vprašanja in pomagati, ko pride do težav pri poslovanju. - Vedno se lahko naučimo kaj novega, kar je zelo pomembno, če želimo, da naši programi ostanejo sveži - pravi ona.

Kandidat za to franšizo mora uživati v delu z majhnimi otroki, gojiti resnično zanimanje za glasbo, če pa želi tudi sam postati predavatelj – imeti tudi potrebne glasbene kvalifikacije. Prav tako mora biti zanesljiv in dober pri komunikaciji z ljudmi ter zmožen motivirati ostale, ko bo posel rastel.


Zanimivosti na forumu