Szamos Marcipan ima na matičnem tržišču 24 prodajnih enot, od tega največ v Budimpešti (19), tovarno in Muzej marcipana pa imajo v Sentandreji. Maloprodajno verigo razvijajo tudi s pomočjo franšize.
Sreda
14.01.2015
Na Dunaju je bila nedavno, pod blagovno znamko Mathias Szamos, odprta prva slaščičarna priznane madžarske verige Szamos Marcipan.
 

Za madžarski Szamos je to prva slaščičarna v tujini in petindvajseta v verigi. Kot pravijo je Dunaj v tem segmentu dobra izbira kljub dolgi tradiciji in močni konkurenci – po uradnih podatkih je v zadnjih letih največje število turistov na Madžarskem prav iz Avstrije, kar na posreden način priča o zanimanju sosedov za madžarsko kulturo in dediščino. Lokal na Dunaju je bil odprt v sodelovanju z dunajskimi slaščičarji, družino Haderer, v dveh tednih poskusnega dela pa se je izkazalo, da imajo Dunajčani, enako kot Madžari, najraje Esterhazi torto.

To priznano madžarsko slaščičarno je že davnega leta 1935 ustanovil Mladen Savić, ki je odraščal v Sentandreji, posel pa je začel razvijati pod imenom Mátyás Szamos. Šolal se je v prestižni slaščičarski delavnici lastnika Augusta Jožefa v Budimpešti, kjer se je skrivnosti izdelovanja slaščic iz marcipana učil tudi od mojstra iz Danske. Prvi lokal je odprl v Pilišverešvaru, kasneje pa je posel in strast slaščičarske obrti prenesel tudi na otroke, tako da "kraljestvo marcipana" še dan današnji upravljajo potomci družine Szamos.

Szamos Marcipan ima na matičnem tržišču 24 prodajnih enot, od tega največ v Budimpešti (19), tovarno in Muzej marcipana pa imajo v Sentandreji. Maloprodajno verigo razvijajo tudi s pomočjo franšize.

Članek z našega madžarskega portala priredila redakcija Franchising.si.