Hitro striženje v franšizi

Fot. Haircut Express: Saloni Haircut Express lahko istočasno sprejmejo od 4 do 6 strank. Za vsako delovno mesto pa sta zadolžena po dva frizerja, ki izmenično strižeta kliente.
Petek
24.10.2014
Haircut Express je, kot sugerira že samo ime, frizerski salon za hitro striženje. Koncept izvira iz Ukrajine, s širjenjem izven matičnega trga pa začenjajo z udeležbo na Sejmu franšiz v Varšavi.
 

Pod imenom Haircut Express se razvija veriga frizerskih salonov, ki se od drugih razlikuje po specifični storitvi – koncept namreč nudi izključno hitro striženje in to po enotni ceni (ne glede na dolžino las). Specifično je tudi, da stranka storitev plača vnaprej (preko posebnega terminala) in račun potem preda preden se usede na frizerski stol. Za frizuro je potrebnih 15 minut, striženje pa ne traja dolgo, ker se uporablja posebna oprema in specialne tehnike suhega striženja. V podjetju pravijo, da enako kot za to skrbijo tudi za vzdušje v katerem se dela – salon mora biti urejen, vsa oprema pa vzdrževana in razkužena po predpisih.

Haircut Express izvira iz Ukrajine, kjer ima verigo 44 frizerskih salonov od katerih je kar 28 franšiznih. Letos so začeli razmišljati o širjenju na tuje trge, priložnost za neposredno predstavitev koncepta pa bodo imeli na prihajajočem Sejmu franšiz v Varšavi – Franchise EXPO 2014 – ki bo potekal od 16. do 18. oktobra. Poljska bo med drugim tudi prva država v kateri bo Haircut Express poiskal prejemnike franšize izven matičnega trga.

Kot navajajo v podjetju, za zagon franšiznega salona niso potrebni veliki vložki – potrebno je odšteti nekaj manj kot 8.500 evrov. Franšizodajalec pri tem ne bo zaračunaval mesečnega nadomestila vse dokler frizerski salon ne začne poslovati z dobičkom. Vračilo investicije lahko pričakujemo po 6 do 12 mesecih. Salon bi se moral nahajati v prostoru velikem od 18 do 35 kvadratnih metrov, priporočajo pa se lokacije v sklopu trgovskih centrov, v bližini mestnih sprehajališč ali prometnih delov mest.

- Naše stranke so večinoma moški, ker si večina želi hitre in poceni storitve. Njim ni potrebna »dodatna pozornost«, ne pričakujejo, da jim v frizerskem salonu postrežejo čaj ali kavo. Imamo pa tudi veliko število ženskih strank. Haircut Express je idealen, če želijo malo skrajšati ali razredčiti lase, ker bi v drugih salonih za to morale čakati v vrsti in plačati veliko več. Pri nas je vse končano v le nekaj minutah. Odpovedali smo se kompliciranim pričeskam za katere je potrebno veliko časa. Odločili smo se za "specializacijo" pa tudi, da zaposlujemo samo izkušene, profesionalne frizerje. Namreč tisti, ki želijo delati v salonu Haircut Express, morajo imeti najmanj dve leti delovnih izkušenj - pojasnjuje Liliya Sidelnyk, menedžerka zadolžena za razvoj franšize.

Haircut Express sicer uporablja patentirano tehniko striženja znano kot "Pick Up". Tehnika je podrobno opisana tudi v Operativnem priročniku, ki ga prejemnik franšize dobi kot del franšiznega paketa, poleg tega pa gredo tako prejemnik franšize kot njegovo osebje skozi kompletno praktično usposabljanje za delo v salonu.


Zanimivosti na forumu