Poljske franšize so pripravljene za izvoz

Ponedeljek
20.10.2014
Poročilo o franšiznih tržiščih podjetja PROFIT system kaže, da vsak tretji franšizni sistem in vsak drugi prejemnik franšize iz srednje in vzhodne Evrope prihaja iz Poljske.
 

V srednji in vzhodni Evropi obstaja 3000 franšiznih sistemov. Poročilo o trgu franšiz podjetja PROFIT system* kaže, da je na Poljskem konec leta 2013 poslovalo 941 franšiznih sistemov, predvidevajo pa, da bo ta številka do konca leta 2014 večja od 1000.

Na drugem mestu po številu franšiznih sistemov se nahajata Ukrajina in Madžarska, kjer posluje po 400 podjetij. O položaju in stopnji razvitosti franšizinga na Poljskem priča tudi število domačih, avtohtonih franšiznih blagovnih znamk, ki predstavljajo kar 80% vseh franšiznih sistemov, ki trenutno poslujejo na tem trgu. Na Madžarskem delež domačih franšiznih blagovnih znamk na primer znaša 64%, na Češkem in v Ukrajini skoraj 40%, v državah zahodnega Balkana pa okoli 30%.

IMG:2295:
Število franšiznih sistemov v državah srednje in vzhodne Evrope
Stanje na dan 31.12.2013 iz Poročila o trgu franšiz, PROFIT system

- Dejstvo, da je v državah, v katerih je franšizing slabše razvit, veliko več tujih franšiznih sistemov, je lahko priložnost tudi za poljske sisteme, ki se pravzaprav vedno pogosteje odločajo za izhod na tuja tržišča. V zadnjem letu dni, je kar 93% franšiz poljskega izvora začelo poslovati na katerem od tujih trgov. Največje možnosti za uspeh imajo predvsem v sosednjih državah, zato je ekspanzija zaradi podobne kulture, najbolj osredotočena na Češko, Slovaško in Ukrajino. So pa tudi vse ostale države, kjer dominirajo stari franšizni sistemi, dobra priložnost za poljske franšize -  pravi Michal Wisniewski, glavni svetovalec za franšizing v podjetju PROFIT system.

Raziskava, ki jo je podjetje PROFIT system opravilo v devetih državah srednje in vzhodne Evrope – v katerih ima tudi sama poslovalnice – kaže, da Poljska dominira na »dveh frontah« - tako po številu franšizodajalcev, kot tudi po številu prejemnikov franšiz. Na Poljskem je skoraj 59000 podjetnikov sprejelo odločitev, da svoj posel zaženejo in razvijajo kot prejemniki franšize. Kot je razvidno iz Poročila o trgu franšiz za leto 2014, bo ta številka rasla za okoli 3000 letno, kar pomeni, da bo zelo hitro prehitela število prejemnikov franšize iz nekaterih najrazvitejših držav zahodne Evrope kot sta Nemčija ali Francija, v katerih trenutno posluje okoli 65000 prejemnikov franšiz.

Sto franšiz na enem sejmu

Tudi število razstavljalcev in obiskovalcev Sejma franšiz v Varšavi kaže, kako veliko je na Poljskem zanimanje za poslovanje skozi franšizing. Franchise EXPO je največji tovrstni dogodek v srednji in vzhodni Evropi, na katerem je doslej sodelovalo sto franšiznih sistemov iz Poljske in tujine, obiskalo pa ga je več tisoč ljudi zainteresiranih za nakup franšize. Letos bo sejem potekal od 16. do 18. oktobra v Palači kulture in znanosti.

Po številu prejemnikov franšize, si drugo mesto v srednji in vzhodni Evropi lasti Madžarska (22500), ki je bila dolgo vodilna v tej kategoriji. V sosednji Romuniji posluje 2900 prejemnikov franšize, kar je malenkost več kot v Srbiji in na Hrvaškem, ki sta po drugi strani neprimerljivo manjši po površini. Imata pa Srbija in Hrvaška v primerjavi s Češko kar dvakrat manj franšiz. Samo v lanskem letu, je na Češkem število podjetnikov, ki so se odločili za delo pod franšizo naraslo za 16% in trenutno znaša 6150. Na Češkem je okoli 220 podjetij, ki so dajalci franšiz.

Relativno majhno število prejemnikov franšiz v Romuniji je posledica dominacije tujih franšiznih sistemov. Tuji franšizodajalci, zaradi omejevanja stroškov implementacije franšize, najpogosteje izbirajo enega partnerja, kateremu zaupajo razvoj sistema na celotnem ozemlju države. Na Poljskem pa se franšizodajalci, zaradi veliko večjega potenciala za razvoj franšize, odločajo tudi za več posameznih prejemnikov franšize.

* PROFIT system je svetovalna hiša za dejavnost franšizinga v srednji in vzhodni Evropi. Sedež podjetja se nahaja na Poljskem, svoje poslovalnice pa ima na Češkem, Madžarskem, Slovaškem, Hrvaškem, v Rusiji, Romuniji, Srbiji in Sloveniji. Lastnik portala Franchising.si, je del skupine PROFIT system. Več o podjetju PROFIT system si lahko ogledate na naših straneh www.franchise2profit.com