V znamenju franšizinga

Torek
14.10.2014
Oktober bodo v tem delu Evrope zabeležili trije franšizni dogodki – Sejem franšiz v Varšavi, Forum o franšizingu v Pragi in Mednarodni sejem franšiznega poslovanja v Bratislavi.
 

Poleg tega, da bo v Varšavi od 16. do 18. oktobra potekal sejem Franchise EXPO 2014, eden od najprestižnejših sejmov franšiz v Evropi, nas v tem mesecu čakata še dva dogodka posvečena franšizingu. Štirinajstega oktobra se prične 12. konferenca o franšizingu – Franchising Forum v Pragi, konec meseca, natančneje 29. in 30. oktober, pa je rezerviran za Mednarodni sejem franšiznega poslovanja v Bratislavi.

Franchising Forum bo letos gostil nekaj zanimivih strokovnjakov za franšizing, poleg tega pa tudi uspešne podjetnike, ki že delajo in dobro vedo kako poslujejo franšizni sistemi. To pomeni, da se konferenca ne bo ukvarjala samo s prednostmi in slabostmi franšizinga, ampak tudi s tem kaj naj bi vsak podjetnik vedel preden se spusti v franšizing. Praktični nasveti in primeri uspešnih menedžerjev pa naj bi pomagali tistim, ki razmišljajo o nakupu franšize.

Zdi se, da gre organizatorjem konference na roko tudi poslovna klima na Češkem. - Trg na Češkem je že nekaj let relativno stabilen. Vidimo, da se vsako leto povečuje število franšiznih konceptov, najbolj pa nas veseli to, da je govora o domačih, avtohtonih sistemih. Zaradi tega je vse več podjetnikov, ki pristajajo na to, da prenesejo svoja poslovna znanja in razširijo posel skozi franšizo. Vidimo tudi, da ne obstaja dejavnost v kateri franšizing ni možen – zdravje, fitnes, izobraževanje, gastronomija, najrazličnejše storitve. Je pa uspeh koncepta na trgu zelo odvisen tudi od stopnje originalnosti le tega - opaža Petra Ristchelova, izvršna direktorica Češke franšizne asociacije, ki je organizator Foruma.

Mednarodni sejem franšiznega poslovanja v Bratislavi pa bo zbral slovaške in tuje franšizne koncepte, ki iščejo partnerje na Slovaškem. Med drugimi razstavljalci bodo prisotni franšizni sistemi Pizza Mizza, Business for Breakfast, Naturhouse, Dance Heads, Uniglobe Travel... Tako kot lani bodo na sejmu, poleg predstavitve franšiznih blagovnih znamk, organizirali tudi nekaj vzporednih, izobraževalnih forumov. Vsi tisti, ki želijo bolje spoznati franšizni način poslovanja, lahko računajo na brezplačne svetovalne delavnice, med svetovalci pa bo tudi tim podjetja PROFIT system, največje svetovalne hiše iz področja franšizinga v srednji in vzhodni Evropi, ki ima svoje poslovalnice tudi v državah naše regije – na Hrvaškem ter v Srbiji in Sloveniji.