Že od samega začetka v franšizingu

Zoom Optika, poslovalnica
Zoom Optika opravlja vse storitve povezane z optiko in optometrijo; prodaja in servisira korekcijska in sončna očala ter kontaktne leče. V vsaki poslovalnici je možno opraviti tudi oftalmološki pregled.
Petek
05.09.2014
Pod blagovno znamko Zoom Optika se razvija veriga optik v Bosni in Hercegovini. Trenutno so edina tovrstna veriga v državi.
 

Prva ZOOM Optika se je odprla sredi leta 2013 v Banja Luki, v okviru Klinike Svjetlost Banja Luka. Danes v verigi poslujeta, poleg te poslovalnice, še dve trgovini – ena se nahaja v Banja Luki, druga pa  v Vitezu. Že ob otvoritvi prve trgovine, je obstajala želja za razvojem cele verige optik, rešitev pa so našli v franšizingu. - Ko govorimo o optikah v Bosni in Hercegovini, bi bil to prvi primer poslovanja skozi franšizo - pravi direktorica Zoom Optik Sara Trifunović.

Preden so se odločili vstopiti v franšizing in postati franšizor, so v Zoom Optiki nameravali poiskati optiko pod blagovno znamko na matičnem tržišču, ki se že razvija na ta način in bi se ji pridružili kot franšizij. Hitro so ugotovili, da takšen sistem v Bosni ne obstaja, niti v kakšni od okoliških držav. Po drugi strani, pravi Trifunović, niti velike in dobro razvite evropske ter svetovne franšizne blagovne znamke, še vedno nimajo interesa za širjenje na majhna tržišča. Tako tudi tu niso mogli računati na vstop v že razdelan sistem.

To so bili pravzaprav ključni razlogi, ki so vplivali na njihovo odločitev za razvoj franšiznega modela in ponuditi drugim tisto, česar sami niso mogli najti. - Tako smo že od samega začetka delali na lastni blagovni znamki, da smo lahko kasneje cel koncept ponudili zainteresiranim partnerjem v obliki  franšize - pojasnjuje Trifunović. Razveseljuje dejstvo, da imajo že po enem letu dela, že kar nekaj potencialnih franšizijev.

Vsak, ki želi postati del franšiznega sistema Zoom Optike, mora imeti v lastništvu poslovni prostor oziroma najemno pogodbo, sklenjeno za najmanj 5 let. Drugi pomemben predpogoj je lokacija trgovine. Vsi ostali pogoji so stvar dogovora in so odvisni predvsem od mesta ali področja, kjer se franšiza odpira, velikosti poslovnega prostora, številu zaposlenih…

Po drugi strani lahko franšizij pričakuje maksimalno podporo. Vsi prejemniki naše franšize bodo dobili polno podporo, tako pri reorganizaciji poslovalnice in opremljanju z novo opremo, kot pri izgledu notranjosti, nabavljanju artiklov, izobraževanju osebja in organizaciji oftalmoloških pregledov -  pravi Trifunović.

Kot pravijo, si za idealne franšizije predstavljajo predvsem ljudi iz stroke – optometriste ali optike, ki so že seznanjeni s specifiko tega posla. Vendar so franšiziji lahko tudi vsi tisti, ki želijo investirati v novo poslovno aktivnost. - Ker smo ekonomsko in poslovno specifična država, so osnove franšiznega paketa enake za vse, ostale podrobnosti pa se lahko dogovorijo in individualizirajo - za konec dodaja Trifunović.