Torek
15.07.2014
Britanska franšizna veriga Costa Coffee beleži na koncu fiskalnega leta, izjemno rast prodaje in dobička.
 

Konec aprila se je zaključilo fiskalno leto britanske verige kavarn Costa Coffee. Korporacija Whitbread, ki je lastnica omenjene blagovne znamke, je lahko zelo zadovoljna. Costa Coffee je samo na domačem tržišću, v Veliki Britaniji, zaslužila 134 milijonov evrov (110 milijonov angleških funtov), kar predstavlja 20 odstotno rast v primerjavi z lanskim letom. Obenem so samo v Veliki Britaniji odprli 177 novih kavarn. Skupaj so postregli 400 milijonov skodelic kave oziroma 80 milijonov več, kot v lanskem letu. Skupna prodaja vseh enot po svetu pa je znašala 1,5 milijarde evrov (1,2 milijarde angleških funtov).

Pozitivni poslovni rezultati so zagotovo vplivali na še bolj ambiciozne plane korporacije Whitbread. V svoji izjavi za javnost, so izpostavili plan za občutno povečanje števila kavarn predvsem na domačem tržišču. V Veliki Britaniji in na Irskem trenutno deluje 1755 kavarn pod blagovno znamko Costa Caffee. V letošnjem letu napovedujejo odprtje nadaljnih 200.

Njihov rezultat v EMEI regiji (Evropa, Srednji vzhod, Indija) je bil v istem obdobju precej raznolik po posameznih trgih, medtem, ko je skupna prodaja zrasla za 10,6 odstotka v primerjavi z lanskim letom. – Izredno dobre rezultate smo beležili na Irskem in v regiji Bližnjega vzhoda. Na precejšnje prepreke pa smo naleteli na Poljskem, kjer se trenutno ukvarjamo s saniranjem situacije. Zaprili smo 15 nedonosnih kavarn, nadaljevali z rebrandingom kavarn Coffeeheaven v Costa Coffee, ukvarjamo se z razvojem novih izdelkov. V Franciji delujejo štiri naše in dve franšizni kavarni. Zelo smo zadovoljni z začetnim rezultatom, čeprav se zavedamo , da smo še v zgodnji fazi razvoja. Do konca naslednjega leta načrtujemo odprtje še petih novih kavarn – pojasnujejo v izjavi za javnost.

Prva kavarna Costa Coffee je bila odprta 1971. leta, v Londonu. Ustanovitelja, brata Sergio in Bruno Costa, sta blagovno znamko leta 1955. prodala korporaciji Whitbread. Novi lastnik je verigo kavarn, tudi s pomočjo franšizinga, razširil po vsem svetu.


Zanimivosti na forumu