Za vegane, ampak tudi drugi so dobrodošli

Veganz, supermarket: V Veganzu je naprodaj približno 6.000 izdelkov neživalskega porekla. Supermarketi so odprti v Berlinu, Muenchnu, Frankfurtu, Hamburgu, na Dunaju in v Pragi.
Ponedeljek
30.06.2014
Nemška veriga Veganz, kot pove tudi ime, ponuja izključno veganske izdelke. Koncept se je razširil tudi do Dunaja in Prage, kjer so odprli prve trgovine izven matičnega tržišča.
 

Po neuradnih podatkih je v Nemčiji približno 700 tisoč veganov in vsako leto se takšnemu načinu prehrane in življenja, pridruži še približno 70 tisoč novih pobornikov, v glavnem mladih ljudi. Če upoštevamo, da vegani za nakupovanje živil porabijo ure časa, kot sami pravijo, da kontrolirajo vsako blagovno deklaracijo posebej, da ne bi slučajno kupili kakšnega živila živalskega izvora, je razumljivo, zakaj je ideja Jana Bredaka iz Berlina, naletela na tako dober odziv kupcev.

Bredak je namreč leta 2008, sam postal vegan. S tem je iz svoje prehrane izločil meso, ribe,morske sadeže, jajca, mleko, mlečne izdelke in med. Kot vegan je prav tako prenehal nositi oblačila iz volne, krzna, koščenih materialov, usnja, koral, biserov in kakršnih koli oblačil živalskega porekla. Hitro je spoznal, da je hrano, ki bi bila samo rastlinskega porekla, zelo težko kupiti le na enem mestu, kar e pomenilo, da nakupovanje ne more biti niti enostavno niti hitro. Tako se je domislil, da bi odprl trgovino z izdelki za vegane.  Zapustil je delo v Daimlerju kot manager in leta 2011 v Berlinu odprl prvo trgovino z veganskimi prehrambnimi izdelki pod imenom Veganz.

Danes lahko najdete takšne supermarkete v Hamburgu, Muenchnu in v Frankufrtu. Z „izvozom“ tega koncepta tudi na Dunaj in V Prago, se je pokazala možnost, da razširi sistem takšnih prodajaln v obliki franšize povsod tja, kjer bi bile uspešne. Po načrtih bi se utegnile takšne veganske trgovine že prihodnje leto pojaviti v Londonu, Amsterdamu, Zuerichu, Barceloni in Koebenhavnu.

V Veganzu lahko kupci izbirajo med približno 6.000 izdelki. Bredak izdelke nabavlja pri več kot 200 dobaviteljih s celega sveta. Največji delež pri tem imajo ZDA, kjer je, kot pravi, veganska skupnost precej večja in tudi ponudba zaradi tega občutno večja kot v Nemčiji.

Zanimivo pa je, da celo 40 odstotkov stalnih Veganzovih kupcev sploh niso vegetarijanci ali vegani. Najbolj so zastopani kupci starosti med 18 in 34 let. Število starejših kupcev pa se iz dneva v dan povečuje. V tem trenutku, kot pravi, imajo namesto pričakovanih 100 kupcev na dan, kar 400 kupcev, ki vsakodnevno kupujejo pri njih. Od teh je vsaj 10 odstotkov turistov, ki jim je ta koncept zelo všeč.

 


Najbolj brano

Kaj je to franšiza? /18.06.2014

Poslovanje svojega podjetja lahko vodite s pomočjo franšizinga v okviru oziroma pod imenom znane svetovne blagovne znamke. Nekatere največje svetovne blagovne znamke uporabljajo ta način poslovanja. Zato torej - poskusite spoznati, kaj je v bistvu franšizno poslovanje.

Zobozdravstvena oprema in franšiza /06.03.2022

Gruppo Dam je italijansko podjetje, specializirano za proizvodnjo in distribucijo zobozdravstvene opreme. Išče franšizne partnerje na Hrvaškem in v Sloveniji za razvoj distribucijske mreže za izdelke podjetja Fresissima®. Katere pogoje bi morali izpolnjevati bodoči partnerji?

Kreativno izobraževanje s pomočjo franšize /02.03.2022

Trg izvenšolskih dejavnosti za otroke nenehno raste. Je tudi priložnost za koncept Edukida, ki bo od letos otrokom iz tega dela Evrope nudil svoje izobraževalne delavnice z LEGO kockami in izvirne spremljevalne programe.

Kaj je Discovery Day? /18.09.2013

Discovery Day, je skovanka in v našem jeziku pomeni dan, ko oseba, ki izrazi interes za nakup franšize in lahko prvič »v živo« spozna sistem, po katerem želi kot bodoči franšizojemalec poslovati. In tudi obratno – franšizodajalec lahko pobliže spozna kandidata za nakup franšize.

Svet poln priložnosti in izzivov /17.01.2015

Doris Klenert se je po enem letu dela učteljice z licenco Helen Doron odločila za korak dlje – postala je prejemnik franšize Helen Doron in odprla studio za učenje angleškega jezika.

Zanimivosti na forumu