Vsaka naša pizza je pripravljena v malo več kot dveh minutah. Ve uporabljene sestavine so sveže in tudi testo mešamo na kraju samem, torej nikakor ne uporabljamo kakšnih zamrznjenih surovin.
Torek
20.05.2014
Podjetje Svesa Natura, imetnik franšize za področje nekdanje Jugoslavije in Avstrije, išče po uspešnem začetku na Hrvaškem, partnerje še drugod.
 

Avtomatski stroji za izdelavo in peko pizze imenovane Let'sPizza, so nastali v majhnem mestu Rovereto v italijanski pokrajini Trento. Napravo, ki pripravlja in peče pizze v 2,5 minutah je zasnoval Claudio Torghielie.

Po desetih letih razvoja in izboljšav, je bila inovativna naprava pripravljena za tržišče. Patentno je bil stroj zaščiten leta 2008. Pizza stroji so se pojavili na trgu leta 2009 in smo jih v dveh letih izpopolnili skoraj do popolnosti, zatrjujejo v podjetju.

Vstop na tržišče Hrvaške je bil načrtovan za leto 2013, vendar se je prvi stroj pojavil v Zagrebu že leto prej. Prejemnik master franšize za nekdanjo Jugoslavijo in Avstrijo je postala hrvaška družba Svesa Natura. Boris Opravić, vodja projekta Let's Pizza v podjetju Svesa Natura pravi, da so leta 2009 srečali izumitelja tega stroja in tako spoznali tudi blagovno znamko.

- Obojestranski interes za vstop v našo regijo je bil izražen takoj. Čeprav je lastnik blagovne znamke načrtoval možen vstop na naše tržišče leta 2013, ga je prepričala naša resna odločitev, da začnemo s to dejavnostjo. Naš poslovni načrt in priložene študije izvedljivosti, so bile dovolj močan argument, da začnemo takoj in smo 2012 tudi res začeli. Investicija je bila sprva predvidena v višini 200.000,00 €, a se je medtem povečala - pripoveduje Opravić.

Podjetje Svesa Natura je tako postala peto podjetje v Evropi, ki je podpisalo pogodbo in postalo del franšiznega sistemaLet's Pizza. Po namestitvi prvega stroja v Zagrebu, smo le nekaj mesecev kasneje namestili stroje na Jadranu - v Splitu, vMakarski, na Pagu. - Naš cilj pa je, da se razširi franšiza po vsej regiji, in smo v dogovoru s principalom določili pogoje zaprejemnike franšize v naši regiji. Princip je zelo preprost. Prejemnik franšize naj bi  izpolnil dva glavna pogoja:prometno lokacijo in nizke stroške logistike.

Dodaten pogoj je še, da potencialni prejemnik kupi dva stroja, s čimer dobi pravico do distribucije in montaže strojev na trgu določene regije, ki je opredeljena v pogodbi. Na ta način dobi partner možnost, da oblikuje in širi verigo novih Let's Pizzapartnerjev.

Prejemnik mora zagotoviti manjšo hladilno komoro za shranjevanje določene količine sestavin za potrebe Let's Pizza strojev. - Po nakupu stroja, prejemnik ni dolžan plačevatinobene franšizne pristojbine, temveč se mora držati dogovorjenih pravil in standardov. Eno od pravil je tudi, da surovine in sestavine za pizze kupuje izključno pri nas – pojasnjuje Opravić.

Svesa Natura daje prvo količino za polnjenje stroja brezplačno in zagotovi tudi tehnično podporo tehnika, ki opravi montažo stroja, polnjenje, usposabljanje in vzdrževanje.

Usposabljanje traja tri do pet dni. Kot franšizor smo franšizijem z nasveti in pomočjo na razpolago ob vsakem času. Zagotavljajmo tudi rezerven dele za stroje Let's Pizza med garancijo in tudi po njej.

Ves čas trajanja pogodbe pa zagotavljamo pravočasno dobavo rezervnih delov za stroj in dobavljamo kvalitetne surovine.

Vsaka naša pizza je pripravljena v malo več kot dveh minutah. Ve uporabljene sestavine so sveže in tudi testo mešamo na kraju samem, torej nikakor ne uporabljamo kakšnih zamrznjenih surovin.

V podjetju Svesa Natura pravijo, da več dejstev govori samih zase o primernosti odločitve za takšen koncept. Investicija za začetek posla ni velika, ne potrebujete veliko prostora, izdelek, ki ga proizvajamo in prodajamo ni občutljiv na ekonomsko krizo, denar za blago se dobi takoj, stroj lahko praktično proizvaja pizze 24 ur dnevno.

Naložba se povrne v devetih do 24 mesecih.

Na Hrvaškem je trenutno pet takšnih strojev, Franšiza je bila prodana tudi na slovenski trg. Trenutno obratuje en stoj v Ljubljani. - V naslednji turistični sezoni načrtujemo postavitev še več strojev na prometnih točkah – pravi Opravić.

 


Zanimivosti na forumu