Nogometni klub Gremio načrtuje razvoj lastne franšize restavracij s hitro prehrano. Pod imenom "Hamburgueria 1903" naj bi že aprila odprli svojo restavracijo. Notranjost restavracije bo seveda obarvana v barve kluba (modro-črno-belo).
Ponedeljek
19.05.2014
Kako lahko franšizing pomaga nogometnemu klubu? Brazilci imajo zanimiv primer.
 

Znani brazilski nogometni klub Gremio se je pred kratkim odločil, da razvije lastno franšizo restavracij s hitro prehrano. S prodaja franšiz računa na dodaten vir prihodkov, ki bi ga kasneje uporabil tudi za investicije  v nove igralce.

Odločitev je bazirala na oceni marketinške ekipe in dveh pomembnih dejstvih. V Braziliji naglo narašča število ljudi, ki pogosto jedo v restavracijah, medtem ko ima Gremio najbolj privržene navijače. - V državi, kjer se 37%  domačega proračuna nameni hrani, ki se jo konzumira izven doma, smo potrebovali nov izdelek, ki bi nam omogočal izkoristiti priložnost ob dejstvu, da imamo najbolj zveste navijače v Braziliji - je dejal Beto Carvalho, marketing manager kluba.

Po podatkih na uradni spletni strani, namerava klub iz Porto Alegrea v naslednjih petih letih prodati več kot 90 franšiz. Cene se bodo v odvisnosti od velikosti restavracije, gibale med 80.000 do 270.000 dolarji (približno 60.000 do 200.000 evrov). "Privilegija" za nakup prvih franšize bodo deležni najprej podjetniki iz Porto Alegrea in  okolice ter najboljše lokacije v soseskah z velikim številom navijačev tega nogometnega kluba.

Gremio je pri odločitvi glede imena restavracije vključil tudi svoje navijače, ki so glasovali na uradni spletni strani kluba. Izbrano ime, ki združuje glavno posebnost restavracije (burger) in zgodovino kluba oziroma letnico ustanovitve. Pod imenom "Hamburgueria 1903" naj bi že aprila odprli svojo prvo restavracijo. Notranjost restavracije bo seveda obarvana v barve kluba (modro-črno-belo).

Na podlagi te ideje je nekaj drugih nogometnih klubov ravno tako pričelo razmišljati o enakem poslovnem modelu. Naj vas spomnimo, da se je v Adriatic regiji podobna ideja že realizirala. Srbski klub Crvena Zvezda že od leta 2008 ponuja franšizo za specializirano trgovino Red Star Shop, kjer se prodajajo izdelki z oznakami kluba.


Zanimivosti na forumu