Najhitreje rastoče franšize

Anytime Fitness je bilo še pred desetimi leti precej neznano podjetje v Ameriki. V lanskem letu je vstopilo med top 10 franšiznih sistemov, medtem ko se je letos znašlo že na vrhu seznama 500 najbolj uspešnih franšiz.
Sreda
12.03.2014
Po navedbah revije Entrepreneur, Ameriko osvajajo franšize fitnes klubov, barov za prodajo zamrznjenega jogurta in restavracij s hitro prehrano.
 

Hitrost širitve franšiznih mrež je brez dvoma najbolj očiten pokazatelj trenutnih trendov na trgu franšizinga, ki v tem trenutku beleži najhitrejšo rast števila podružnic in prestopa v kategorijo najbolj popularnega poslovanja. Sodeč po seznamu najhitreje rastočih franšiz revije Entrepreneur (2014 Fastest-Growing Franchise Rankings), v Združenih Državah Amerike , so v tem trenutku najbolj priljubljeni koncepti fitnes centrov in prodaje zmrznjenega jogurta. Na seznamu se je znašlo šest podjetij iz obeh področij in med njimi najboljši sta veriga fitnes klubov Anytime Fitness (15) in veriga za prodajo zmrznjenega jogurta Menchie's (23).

Izbira je bila narejena na osnovi seznama 500 najbolj uspešnih franšiznih sistemov (Entrepreneur's 2014 Franchise 500®), z glavnim merilom razvrstitve števila novih enot v ZDA in Kanadi od julija 2012 do julija 2013. V tem obdobju so podjetja, ki so vpisana v izbor (skupno 102 podjetji) dodala 9.844 novih franšiznih enot na trgu ZDA in Kanade.

Najbolje rangirano podjetje v sektorju fitnesa je obenem tudi franšizni sistem številka ena v ZDA - Anytime Fitness (po seznamu Entrepreneur's 2014 Franchise 500®). Koncept je zasnovan na 24 urnem delovniku fitnes centra, ki daje strankam možnost, da so kadarkoli delžni storitev kluba. Imajo že blizu 2.500 enot, ki jih redno obiskuje več kot 1,9 milijonov ljudi. Po skupnem številu enot, fitnes franšize seveda ne morejo tekmovati z velikimi verigami hitre prehrane ali trgovskim verigami. Kljub temu pa je v skupnem rezultatu, v skladu z drugimi meril*, Anytime Fitness vseeno zavzel prvo mesto na seznamu 500 najbolj uspešnih. Podjetje je bilo, mimogrede, še pred desetimi leti precej neznano. Med top 10 franšiznih sistemov se je uvrstilo šele lani.

Najhitreje rastoči franšizni sistem pa je znana veriga hitre prehrane Subway. Hitrost širitve njihove franšizne mreže je daleč presegela vse ostale. Subway ima danes skoraj 41.400 restavracij, v 104 državah po vsem svetu in je vodilni v svoji panogi. Podjetja iz sektorja hitrih storitev zavzemajo v seštevku več kot eno četrtino seznama najhitreje rastočih franšiz v Ameriki. Med njimi pa je največ restavracij, ki prodajajo pizze in sendviče. Poleg Subway-a , so na vrhu seznama tudi Dunkin' Donuts, Jimmy John's Gourmet sendwiches, Pizza Hut, Taco Bell, McDonald's in ostali.

Povečanje števila enot je pomemben dejavnik, ni pa edini indikator uspeha in stabilnosti franšiznega sistema. Zgodilo se je že, da so se med top 10 najbolj uspešnih podjetij uvrstili sistemi, ki so odprli na stotine ali celo tisoče novih prodajnih enot letno, deset let pozneje pa jih ni bilo najti niti med top 500 v sistemu razvrščanja.

*Revija Entrepreneur vsako leto objavi seznam 500 najbolj uspešnih franšiznih sistemov. Podjetja se razvrščajo na podlagi meril, ki vključujejo finančna poročila, velikost franšizne mreže, znesek začetne naložbe, starost podjetja, število let od uvedbe franšiznega sistema in odstotek prekinjenih pogodb. Na seznam se lahko uvrstijo podjetja, ki imajo vsaj 10 franšiznih enot, od teh mora biti vsaj ena delujoča na ozemlju ZDA.