Naslednji korak – franšiza

Veriga hitre prehrane Hot Horse, prepoznavna po proizvodih iz konjskega mesa, namerava razširiti mrežo s pomočjo franšize. Pripravljajo tudi dostopnejši model kioska za manjše kraje.
Sreda
08.06.2016
Slovenska veriga hitre prehrane Hot Horse je svoj prvi lokal odprla pred dvajsetimi leti, zdaj pa so se odločili svojo mrežo razširiti skozi franšizo.
 

Veriga hitre prehrane Hot Horse ima v Sloveniji tri poslovalnice, prva pa je bila odprta davnega leta 1995. Njihovi proizvodi iz konjskega mesa – hamburgerji, tortilje, solate, hot dogi, paštete in celo golaž – so med Slovenci zelo hitro postali pravi trend, govori vodja franšiznega poslovanja Matej Pogačnik. Kot pravi, je podjetje po dveh desetletjih dela doseglo določen nivo razvoja in zdaj je prišel čas za nadaljnjo rast. "Odločili smo se, da je franšizing najustreznejši model za razvoj. Na eni strani prejemniki zagotavljajo kadrovske vire in lokalno podporo, dajalec franšize pa zagotavlja priložnost za razvoj in priznano blagovno znamko" - pravi Pogačnik. Franšizo si trenutno želijo razširiti samo v Sloveniji, so pa pripravljeni na pogovore tudi z resnimi kandidati iz drugih držav.

Pogačnik pravi, da je najbolj pomembno, da prejemnik verjame v blagovno znamko in njen uspeh. "Pogoji se na eni strani nanašajo na osebne značilnosti prejemnika, na drugi strani pa na poslovne oziroma finančne značilnosti. Zelo pomembno je, da ima kandidat razvit podjetniški duh in zaupanje v blagovno znamko Hot Horse ter se najde v gostinstvu in delu z ljudmi. Idealni kandidati so dinamične osebe, ki so pripravljene spoštovati naše vrednote: prijaznost, iskrenost in transparentnost. Poleg tega morajo skrbeti, da so izdelki vedno kakovostni in sveži, da je zadovoljstvo kupca na prvem mestu, storitev hitra in lokal urejen" - pravi Pogačnik.

Na drugi strani mora prejemnik franšize priskrbeti lokal in zaposlene. Franšizno nadomestilo znaša 10.000 EUR, celotna investicija pa je odvisna od same oblike lokala. Mesečna nadomestila znašajo šest odstotkov od prihodkov. "Trenutno pripravljamo bolj ugoden model kioska, ki bo dostopen tudi v manjših krajih" - pravi Pogačnik.

Prejemnik franšize pridobi možnost poslovanja pod blagovno znamko Hot Horse, opremo za prodajno enoto, programsko opremo, ki omogoča učinkovitejše poslovanje, prvo dobavo blaga, operativni priročnik, ki predstavlja svojevrsten vodič za poslovanje in kontinuiran razvoj proizvodov.


Zanimivosti na forumu