Zanimivo je, da so podjetniki tega tipa – ki vodijo več kot eno restavracijo Subway – v tej franšizni verigi dokaj pogosta pojava. Po uradnih podatkih več kot polovica prejemnikov franšize (teh je okoli 21000) vodi najmanj dve restavraciji.
Sreda
27.04.2016
Največja franšizna veriga s hitro prehrano na svetu Subway je konec marca odprla 5000. evropsko restavracijo.
 

Ko je avgusta 1965 v Bridgeportu Connecticut (ZDA) nastal prvi Subway, eden od lastnikov, takrat sedemnajst letni Fred Deluca, verjetno ni niti sanjal, da bo čez 50 let pod to blagovno znamko delovalo 44700 restavracij v 110 državah – ali da bo samo v Evropi odprtih 5000 restavracij. Subway je namreč konec marca zabeležil še en zgodovinski trenutek – restavracija odprta v škotskem mestu Livingston je 5000. restavracija na tleh Starega kontinenta.

Subway je sendviče, po katerih je postal slaven po celem svetu, v Evropi začel prodajati leta 1992, ko so odprli restavracijo na Irskem. Velika Britanija je prve Subway restavracije dobila pred 20 leti, danes pa ima veriga več kot 2300 enot samo na ozemlju Velike Britanije in Irske – pri čemer je bilo samo v preteklem letu odprto 300 restavracij. Za to ameriško verigo je Velika Britanija tretje tržišče po velikosti in pomembnosti, takoj za ZDA in Kanado.

Kot poročajo britanski mediji, je lastnik jubilejne 5000. restavracije Haj Atwal, podjetnik, ki že leta sodeluje z ameriško verigo. Atwal, ki je večkratni prejemnik franšize, ima zdaj v svojih rokah kar 16 restavracij Subway.

Zanimivo je, da so podjetniki tega tipa – ki vodijo več kot eno restavracijo Subway – v tej franšizni verigi dokaj pogosta pojava. Po uradnih podatkih več kot polovica prejemnikov franšize (teh je okoli 21000) vodi najmanj dve restavraciji. Statistika kaže, da so več kot 70% novih restavracij v preteklih nekaj letih odprli prav že obstoječi prejemniki Subway franšize.

Subway ima v državah naše regije trenutno eno restavracijo, ki je bila odprta konec leta 2013 v Ljubljani.