Kaj je novega v Parizu

Predstavilo se je 449 sistemov iz 27 držav, 174 podjetij pa je prvič nastopilo na tem sejmu. Med njimi sta bila tudi dva slovenska sistema – Optiprint in Printbox.
Sreda
08.04.2015
Tudi letos so bili na sejmu franšiz v Parizu prikazani trendi v industriji franšizinga, ideje za posel in zanimivi franšizni koncepti.
 

V glavnem mestu Francije je od 22. do 25. marca potekal največji sejem franšiz v Evropi – Franchise Expo paris. Sejem je tudi letos presegel pričakovanja – tako po številu razstavljalcev kot po številu obiskovalcev. Predstavilo se je 449 sistemov iz 27 držav, 174 podjetij pa je prvič nastopilo na tem sejmu. Med njimi sta bila tudi dva slovenska sistema – Optiprint in Printbox. Če prištejemo še franšizne asociacije, banke, odvetniške in svetovalne pisarne, ki prav tako sodelujejo na sejmu, število razstavljalcev znaša 570. Sejem je obiskalo več kot 37000 obiskovalcev.

Predstavljeni so bili sistemi iz 90 branž, tudi letos pa so bili najbolj zastopani koncepti iz gostinstva in gastronomije – restavracije s hitro prehrano, kavarnice, bari, čokoladnice. Pri tem smo opazili, da je neprimerljivo manjše število stojnic z zmrznjenim jogurtom.

Prav tako je bilo letos, za razliko od lani, ko se je predstavilo kakih dvajset blagovnih znamk, prisotnih le nekaj sistemov, ki se ukvarjajo s prodajo elektronskih cigaret.

Eden od najbolj zanimivih trendov pa je porast števila sistemov, ki so usmerjeni v skrb za starejše in bolne osebe. Izstopajo sistemi kot sta Senior ali Merci +, ki svoje storitve pač nista omejila le na hišno nego starejših oseb. Merci + nudi tudi storitve čiščenja stanovanj, urejanja dvorišč in vrtov ter celo varstvo otrok.

Kot vsako leto, so tudi letos na sejmu razglasili najboljši franšizni sistem – prestižni naslov je letos osvojilo francosko podjetje Isocomble, ki se že več kot 50 let ukvarja z izolacijo. Na matičnem trgu imajo 32 poslovalnic.

Ker sejem ne privlači le obiskovalcev in potencialnih kupcev iz Francije, ampak tudi iz drugih evropskih držav, zbor v Parizu vsako leto beleži tudi rast števila tujih franšiznih sistemov. Letos je bilo največ razstavljalcev iz Italije (26), zatem iz Španije (21) in Združenih držav Amerike (21).