Čeprav ima v svoji franšizni mreži več kot 43000 restavracij v 109 državah sveta, je ameriška veriga najavila dodatno ekspanzijo. V zadnjih nekaj letih največji potencial za rast vidi v odpiranju restavracij na "netradicionalnih" lokacijah – univerzitetna naselja, bolnice, veleblagovnice in bencinske postaje so postale mamljiva alternativa
Sobota
07.03.2015
Subway, največja franšizna veriga na svetu, te dni proslavlja »lokalni podvig« - otvoritev dvatisoče restavracije na ozemlju Velike Britanije in Irske.
 

Velika Britanija in Irska predstavljata največji in najpomembnejši tuji trg za Subway, takoj za ZDA in Kanado. Ameriška veriga ima namreč več kot 15000 restavracij izven matičnega trga, od tega – več kot 4500 v Evropi, samo na območju Velike Britanije in Irske – točno 2000. Dvatisoča restavracija je bila pravzaprav odprta v začetku februarja 2015 in predstavlja, kot pravijo v službeni objavi, vrhunec ekspanzije v tem delu Evrope saj je bilo v zadnjih 12 mesecih odprtih 260 novih restavracij.

Jubilejna restavracija je bila odprta v Hemel Hampsteadu na vzhodu Anglije, lastnik restavracije pa je izkušeni prejemnik Subway franšize – že 12 let dela v franšiznem sistemu ameriške verige in to je pravzaprav 12. restavracija, ki jo odpira pod Subway franšizo oziroma četrta, ki se nahaja v Hemel Hampsteadu.

Čeprav ima v svoji franšizni mreži več kot 43000 restavracij v 109 državah sveta, je ameriška veriga najavila dodatno ekspanzijo. V zadnjih nekaj letih največji potencial za rast vidi v odpiranju restavracij na "netradicionalnih" lokacijah – univerzitetna naselja, bolnice, veleblagovnice in bencinske postaje so postale mamljiva alternativa, posebno na zasičenih trgih kot sta Velika Britanija in Irska.

Ekspanzija naj bi potekala tudi v državah naše regije – na Hrvaškem in v Sloveniji Subway od lanskega leta išče prejemnike franšize. Kot so svoj čas potrdili za naš portal, si Subway na Hrvaškem želi odpreti najmanj 22 restavracij in to v mestih z najmanj 50000 prebivalci.

Potencialni prejemniki franšize iz Hrvaške in Slovenije bi morali vedeti, da je nivo začetnih investicij odvisen predvsem od izbrane lokacije, velikosti in stanja lokala ter investicij, ki so potrebne, da se lokal uredi po želenem standardu. Pričakovana investicija v opremo znaša okoli 40.000 evrov, začetno nadomestilo za pristop v sistem (licenca) znaša 7.500 evrov za prvo lastno restavracijo, za vsako dodatno pa polovica tega zneska.

Za zdaj v tej regiji posluje samo ena Subway restavracija – odprta je bila v Ljubljani konec leta 2013.

Trenutno je po svetu več kot 43000 Subway restavracij v 109 državah.


Zanimivosti na forumu