Igra z odprtimi kartami

Franšizodajalec ne sme skrivati ničesar. Iz osebnih izkušenj vem, da je skoraj 80 procentov prejemnikov franšiz iz držav bivšega vzhodnega bloka, vložilo vse svoje premoženje v zagon franšize.
Matjaž Plausteiner
Ponedeljek
03.11.2014
Zakaj bi morali franšizni sistemi biti iskreni do potencialnih prejemnikov franšize in kakšno vlogo v tem procesu imajo svetovalci, odkriva Matjaž Plausteiner, franšizni svetovalec PROFIT system-a v Sloveniji.
 

Ali je danes, v primerjavi s stanjem pred dvajsetimi leti,  težje ali lažje pripeljati znane tuje blagovne znamke na domači trg?

Mislim, da je lažje. Delno tudi zaradi tega, ker franšizni sistemi danes lahko računajo na lokalne svetovalne hiše, specializirane za franšizing, ki bodo profesionalno posredovale med franšizodajalci in potencialnimi prejemniki franšize.

Kaj to sodelovanje obsega? Kakšne obveznosti prevzema svetovalec za franšizing?

Pomembno je omeniti, da potencialni prejemnik franšize v tem "posredniškem" odnosu nima nobenih stroškov. Dovolite, da vam navedem en primer. Trenutno delam na zagonu franšizne ameriške verige Pizza Hut, ki do sedaj ni bila prisotna na trgih Slovenije in Hrvaške. Sodelujem direktno s podjetjem Yum! Brands, ki je lastnik blagovne znamke. Plačujejo mi, da najdem ustrezne prejemnike franšize, v zameno za to pa lahko računajo na mojo lojalnost in popolno posvečenost poslu.

Ali to pomeni, da je franšizni svetovalec dejansko sposoben oceniti ali je kandidat »pravi človek« za franšizo in se bo lahko spopadel z vsemi izzivi poslovanja?

Franšizni sistemi bi predvsem morali biti odkriti do kandidatov in ne smejo tajiti s kakšnimi riziki je posel s katerim se ukvarjajo povezan. Najbolje je dopustiti potencialnim prejemnikom franšize, da se pogovarjajo z ljudmi, ki že delajo v franšiznem sistemu. To recimo praviloma izvaja McDonald's. Enostavno morate biti do kandidatov iskreni. Če posel zahteva veliko dela ali pa je na povrnitev investicije potrebno čakati leta, mora to kandidat vedeti. Franšizing je pravzaprav zelo pošten način v katerem se da zaslužiti denar. Kot prejemnik franšize boste vsekakor dobili tako know-how kot blagovno znamko ter vsa potrebna orodja, ki vam bodo pomagala pri uspešnem vodenju posla – seveda pa se morate zavedati, da nihče ne bo delal namesto vas!

Po drugi strani kandidati pogosto vložijo vse svoje prihranke in s tem tvegajo, da jim propade vse kar so do tedaj ustvarili. To na nek način obvezuje tudi franšizodajalce?

Tako je. Franšizodajalec ne sme skrivati ničesar. Iz osebnih izkušenj vem, da je skoraj 80 procentov prejemnikov franšiz iz držav bivšega vzhodnega bloka, vložilo vse svoje premoženje v zagon franšize. Na žalost obstajajo tudi franšizni sistemi, ki se trudijo samo vzeti denar od kandidata. To je pravzaprav eden od razlogov, zakaj je tako pomembno imeti svetovalca – dobro je za obe strani, tako za dajalce kot za prejemnike franšiz. Franšizni svetovalec je tukaj zato, da pomaga izogniti se usodnim napakam pri investiranju, poleg tega pa, da najde prave ljudi, ki bodo franšizo vodili in razvijali.