Ameriške franšize za podjetne

Četrtek
30.10.2014
Ameriška revija Entrepreneur je nedavno objavila seznam 200 najboljših ameriških franšiz, ki na tujih trgih aktivno iščejo prejemnike franšiz.
 

Ne glede na velikost in razvitost trga v Združenih državah Amerike, imajo posamezni nacionalni franšizni sistemi – kot je to McDonald's, 7-Eleven ali KFC – pravzaprav večino svojih poslovalnic na tujih trgih. Ta podjetja so sčasoma postala sinonim za franšizing poleg tega pa so zaslužna, da se je franšizni način poslovanja razširil na skoraj vse svetovne trge. 

Med 200 najuspešnejšimi globalno razširjenimi ameriškimi franšizami, se nahajajo že omenjena imena, na čelu pa je trgovska veriga 7-Eleven z neverjetnimi 45000 franšiznimi poslovalnicami izven Amerike.

Nedavno je bil objavljen seznam ameriškega časopisa Entrepreneur Top Global Franchises, kjer je razvrščeno 200 najuspešnejših ameriških franšiz, ki aktivno delajo na širitvi franšizne mreže na tujih trgih. Ta »specializiran« seznam je bil sestavljen na osnovi Entreprenuerovega letnega seznama 500 najuspešnejših franšiznih sistemov (Entreprenuer's 2014 Franchise 500®), kot osnovni kriterij pa je vzeto dejstvo, da podjetja iščejo nove prejemnike franšiz izven Združenih držav, kot tudi, da že imajo vsaj pet že vzpostavljenih franšiznih poslovalnic v tujini. Ko vzamemo v zakup še druge relevantne kazalce* - velikost sistema, tempo rasti, finančno moč in stabilnost sistema – se je 7-Eleven kar dve leti zapored uspel povzpeti na sam vrh te lestvice.

Popis 200 najuspešnejših ameriških franšiz, ki se mednarodno širijo pa kaže tudi, da mrežo na globalnem nivoju konstantno razvijajo blagovne znamke iz dejavnosti gastronomije in gostinstva, ki jih je tudi največ - 20% uvrščenih blagovnih znamk je pravzaprav picerij, konceptov restavracij s hitro prehrano, barov za prodajo sendvičev, zmrznjenih jogurtov in drugih poslastic. Med prvimi desetimi jih je kar šest, med prvimi dvajsetimi – deset: Pizza Hut (2), Subway (4), McDonald’s (5), Baskin-Robbins (6), KFC (8), Hardee’s (10), Dairy Queen (12), Papa John's (15), Dunkin’ Donuts (18) in Denny’s (20).

Med temi sistemi imata največje število franšiznih poslovalnic izven Amerike franšizni »ikoni« McDonald's (16 tisoč) in Subway (15 tisoč), takoj za njima pa dve verigi v lastništvu podjetja YUM!Brands – KFC (9500) in Pizza Hut (5600). To pa jim ne preprečuje, da svoje mreže nebi širili še naprej. Spomnimo, Pizza Hut in Subway aktivno iščeta prejemnike franšiz tudi v državah naše regije – na Hrvaškem in v Sloveniji.

Po drugi strani ta seznam kaže tudi na to, da veliko število uspešnih franšiz prihaja iz hotelirske dejavnosti, čiščenja, izobraževanja, fitnesa in skrbi za starejše osebe. To so obenem tudi franšizni sistemi za katere obstaja veliko zanimanje na tujih trgih. Delež teh blagovnih znamk se na seznamu giblje od 8,5% (hoteli), preko 7% (storitve čiščenja) do 6% (izobraževalni koncepti), oziroma 3% (fitnes koncepti in skrb za starejše osebe).

Med najbolj uspešne hotelirske franšize spada veriga poceni hotelov Super 8 (9), zatem International Hotel Group (27), Hampton Hotels (33), Days Inn (34), Radisson (35) – ki imajo trenutno izven Amerike med 90 (Hamptons), do 370 (Super 8) ali kar 1500 poslovalnic (IHG).

Najvišje uvrščena franšiza, ki pokriva različne storitve čiščenja, je Jan-Pro Franchising (16), ki ima v tem trenutku okoli 1400 franšiznih enot izven Amerike – od tega največ v Kanadi (blizu 1300). Najuspešnejša izobraževalna franšiza je Kumon (28), veriga šol za izboljšanje matematičnih veščin in sposobnosti branja in razumevanja teksta s skoraj 24000 franšiznih centrov po svetu. Najboljša fitnes franšiza Anytime Fitness (7) je hkrati  tudi franšiza številka 1 v Ameriki (kot je navedeno v letnem seznamu 500 najuspešnejših) – z več kot 650 klubov izven Amerike, medtem ko v dejavnosti skrbi za starejše osebe vodi sistem Home Instead Home Care (19) s 400 franšiznih agencij na tujih trgih.

Nekateri od teh franšiznih sistemov poslujejo tudi na teh prostorih. Med njimi so Subway, McDonald's, KFC, Sixt, Sign-A-Rama, IHG, RE/MAX, Doubletree by Hilton, kot smo že omenili pa v tem trenutku iščeta potencialne, podjetne prejemnike franšiz iz Hrvaške in Slovenije tudi Pizza Hut in Subway.

Celoten seznam 200 Top Global Franchise si lahko ogledate tukaj.

*Časopis Entrepreneur vsako leto objavi seznam 500 najuspešnejših ameriških franšiznih sistemov. Podjetja se razvrščajo na osnovi kriterijev, ki vključujejo tudi finančna poročila, velikost franšizne mreže, znesek začetne investicije, starost podjetja, število let v franšizingu, procent prekinjenih pogodb.