Prejemniki Subway franšize z vstopom v največji franšizni sistem na svetu ne dobijo le pravice delati pod svetovno znano blagovno znamko, ampak tudi ogromno izkušenj in neprecenljivo poslovno znanje.
Foto: Subway Ljubljana
Petek
10.10.2014
Znana ameriška veriga za prodajo sendvičev Subway, je največja veriga na svetu po številu restavracij. Z ekspanzijo nadaljujejo tudi v Evropi.
 

Nedavno je v švicarskem mestu Basel svečano odprta nova Subway restavracija, s čimer je ameriški gigant "zaokrožil" mrežo točno 4500 restavracij v Evropi. Franšizna mreža si po podatkih za september, na globalnem nivoju, lasti 42700 restavracij v 108 državah, kar Subway nesporno uvršča v največji franšizni sistem na svetu. - Od januarja do septembra smo v srednji in vzhodni Evropi odprli 50 novih restavracij -  pravi Martin Princ, ki je zadolžen za razvoj Subway-a v tem delu Evrope.

Ekspanzija ne bo obšla niti naše regije. Subway je potem, ko je preteklo leto odprl prvo restavracijo v Ljubljani, pripravljen nadaljevati širjenje mreže v Sloveniji, poleg tega pa se želi vrniti tudi na hrvaški trg. Podjetje že išče prejemnike franšize. Kot so nedavno potrdili za naš portal, si na Hrvaškem želijo odpreti najmanj 22 restavracij, predvsem v mestih z več kot 50000 prebivalcev. Martin Princ nam je takrat povedal, da Subway ne želi hiteti, ker se zavedajo, da je za odprtje prvih restavracij potreben čas.

- Opažamo, da so tudi kandidati veliko bolj previdni, ko se odločajo za vstop v franšizni sistem. Seveda jih najbolj privlačijo koncepti, ki so že dokazani in že leta delujejo na trgu in to pojasnjuje veliko število povpraševanj, ki jih dobivamo iz vseh delov srednje in vzhodne Evrope. Po drugi strani se nam javlja veliko število mladih podjetnikov, med katerimi pa žal mnogi nimajo rešenega problema financiranja. To pa je pogoj, ki odločilno vpliva na to ali so zaželeni kandidati za otvoritev restavracije Subway ali pač ne -  pojasnjuje Princ.

Pogoji, ki bi jih morali izpolnjevati zainteresirani kandidati iz Slovenije in Hrvaške, so standardni za celoten franšizni sistem Subway. Višina potrebnih investicij je najbolj odvisna od izbrane lokacije in velikosti lokala, kot tudi od stanja le tega in potrebnih vlaganj zato, da pridemo do želenega standarda. Pričakovana investicija v opremo znaša okoli 40.000 evrov, medtem ko vstopno nadomestilo (licenca) znaša 7.500 evrov za prvo lastno restavracijo, za vsako naslednjo pa polovico tega zneska.

Opis in pogoje franšiznega sistema za prejemnike franšize v Sloveniji in na Hrvaškem, lahko najdete v naših Katalogih franšiz.


Zanimivosti na forumu